2013. febr. 2.

A Dal ma nekem...

Ki az, aki gondolt rá ma, hogy nézem e az Eurovíziós Dalfesztivál válogatóját? Gondolom mindenki, aki ismer egy kicsit is. Hát persze, hogy néztem. Főleg, mert rongyosra hallgattam már Dénes és Szilvi duettjét. De komolyan, ha még lenne magnókazetta, és azon kéne hallgatnom, tuti már a tollal tekergetném vissza a szalagot, mert már húzná a magnó, meg feltekerné. Tegye fel szépen a kezét, aki emlékszik még erre? Mondjuk amikor nem volt olyan lehetőség, hogy meghallgatom a youtube-on bármikor, vagy deezer-en, vagy mit tudomén hogy hol. Hanem vagy megvettük a kazettát, vagy pedig ültünk kitartóan órák hosszat a rádió mellett, és vártuk, hátha leadják, és akkor fel tudjuk venni. Mondjuk tuti, hogy B.Tóth László mindig belebeszélt, hogy "Poptarisznya", később meg, hogy "Bilboard akárhányadik"  Ez most jó kis kitérő volt, de sebaj.. egészen biztos vagyok, hogy ezért a duettért ülnék ott órákat most is, és várnám, hogy ez következzen, miközben buzgón imádkoznék hogy "jajj csak végig adják le, jajj, csak ne beszéljenek bele".
Szóval néztem. Üdítő változatosság volt, hogy mindössze a műsoridő utolsó fél órájában váltak kicsit kereskedelmi tévéssé (mondjuk akkor bepótoltak mindent). A zenék és az előadók is többségében tetszettek. Akivel nem igazán voltam kibékülve, nem is jutott tovább.. :) Palcsó Tomi továbbjutása kicsit meglepett, mert annyira nem volt szuper, helyette lehet, hogy ezt a Mrs. Columbo-t kellett volna inkább beszavazni (igaz, nekem ők sem..)
A zsűri nagyon jó, Csiszár Jenőtől ugyan vártam volna, hogy azt mondja, Appppukáááám... (de ez is egy rég letűnt korszakban volt, mikor ő esténként így köszönt)
Keresztes Ildikó volt, aki ma este egészen lenyűgözött. Azért egészen, mert félig ugye sosem tud (aki nem ismeri, van neki egy ilyen című száma). Dénes és Szilvi nem volt meglepetés, Baricz Gergő és Gyurcsík Tibi sem. Valahogy tőlük tudtam mire számíthatok. De Ildikóról, bevallom, azt gondoltam, mikor először találkoztam a nevével az indulók között, hogy mégis mit keres ott? Ez itt a fiatal tehetségek versenye, nem valakié, aki ezer éve (bocsánat) zenél. De az, ahogyan elénekelte azt a dalt, az valami fantasztikus volt. Ráadásul le a kalappal előtte tényleg, hogy pont a szakmai múltja ellenére is felvállalta. Mert ugye az is benne van a pakliban, hogy majd kiesik. És azt is el kell fogadnia, viselnie.
Aki megunta a bejegyzést, mert már megint egy tévés versenyről írok, az most pórul járt, mert a lényeg amúgy most jön csak. Végig, míg néztem-hallgattam a különböző stílusú zenéket, amik mind-mind valami pozitív töltést igyekeztek átadni azon gondolkodtam, hogy mennyivel kevesebbek lennénk zene és szavak nélkül. Mert egy-egy dal ugyanazokkal a szavakkal és dallammal is ezerféle dolgot jelent. Ahányan vagyunk, annyiféle értelmet nyer, még az is előfordul, hogy ugyanaz a dal különböző életszakaszainkban is egészen másképp hat ránk. Az egészen természetes, hogy zene szól körülöttünk, de belegondoltam, hogy mennyi ember munkája van abban, hogy egy dal megszülessen. Mert valaki megírja a szöveget. Aztán valaki csinál hozzá valami kottázást (erről fogalmam sincs, csak vaktában lövöldözök), és aztán kitalálják, hogy milyen hangszerekkel és hogy szólna a legjobban. Valahogy így születhet. Ami egy kisebbfajta csoda nekem, mert minimum tíz-tizenkét ember egészen komoly összehangolódása kellhet hozzá. Ugyanabban a lelkiállapotban kell gondolkodniuk, érezniük ahhoz, hogy valami tökéleteset alkossanak.
Ezzel a szemmel nézve minden ma elhangzott zene egy csoda. És milyen jó, hogy a technika lehetővé teszi, hogy az ilyen csodák eljussanak a szobánkba, és éppen akkor, amikor erre a legnagyobb szükség van elhitesse az emberrel, hogy érdemes, és kell, és nem szabad feladni.

Ezt leszámítva pedig ma ettem egy gyógyító Whoppert, és bejött. Úgy tűnik, megmaradok. :) És még a medve is szót fogadott. Ez egy jó szombat, azt kell, hogy mondjam.

9 megjegyzés:

  1. A Keresztes előadásán érezhető volt a gyakorlat, hiszen úgy senki sem tudta előadni a dalát. Hozzáteszem, az ő dala igazán Eurovíziós volt. Rajta kívül nekem a Gyurcsík Tibi és a Mrs. Colombo tetszett. A többi nem nagyon. A Pál Dénesék azért nem tetszettek, mert szerintem túl hangos volt a zene a mélyebb hangzású énekhez és a zene elnyomta a hangjukat.

    VálaszTörlés
  2. Miért nem érzem én ezt az Eurovíziós kiválasztással, amit te? Mert nekem ez egy erőltetett menet, a zsűri bénázásával. A dalok pedig nekem olyanok ebből a szériából, amivel nem jutunk be a legjobbak közé. Bár ez az egész Eurovízió nem is erről szól, hanem hogy melyik ország kinek akar a barátja lenni. Sajnos. Azért nincs harag remélem Dius. :)

    VálaszTörlés
  3. Én feltettem a kezem!:-)))
    Meg celuxal javítottuk ha elszakadt a szalag!:-))
    És gondoltam Rád, hogy nézed, de mi a Brian életét néztük.:-) Tudod újszülöttnek minden vicc új!:-))))

    VálaszTörlés
  4. Én is gondoltam Rád, és néztem, a tehetségkutatók kevésbé érdekelnek, de ez igen, főleg, mert Malmöben lesz a döntő, és Skandinávia-imádat van :) Viszont én így a tehetségkutatókon is szerepeltekkel most találkozom először. Na jó, Galambos Dorinát meg Palcsó Tomit ismertem régről.

    Keresztes Ildikó előtt le a kalappal, csúcs. Rácz Gergő bejött, szerintem igazi eurovíziós szám. A duettben viszont a leány szerintem hamis volt,a fiúnak hihetetlen a hangja! És nekem nagyon tetszett a Galambos Dorina-féle formáció frissessége, stílusa. Palcsó Tomit én se engedtem volna tovább, az első hármon kívül viszont még a maga kategóriájában a kis Bogi is bejött, aranyos, vidám volt.

    A zsűri viszont fura volt, lehet, hogy majd belelendülnek, de nem igazán mertek kritizálni, építőleg is csak ritkán. Csomószor volt olyan, hogy nem éreztem őszintének, vagy elbeszéltek a dal mellett, vagy dicsérték, aztán meg gyengére pontozták. De akkor miért dicsérték előtte agyon?

    VálaszTörlés
  5. Én lettem a csupa 1:) küldöm

    VálaszTörlés
  6. Hm. Most lehet, hogy népszerűtlen leszek. Na jó, nem, csak én még sosem láttam egy tévés tehetségkutatót sem, max. öt percre, valaki másnál. Úgyhogy nem is ismerem azokat, akikről írsz. Persze Keresztes Ildikót kivéve, akinek nagyon szeretem a hangját.

    Valahogy úgy emlékszem, hogy az elmúlt huszonpár évben sosem olyan dallal szerepeltünk az Eurovízión, ami nekem bejött volna. Pedig nekem most is van nagy favoritom, a Márti dala, de gondolom ez nem is szerepel az esélyesek listáján.:-)
    Hiába no, én mindig széllel szemben voltam, pl. a Modern Talkingtól is rázott a hideg, a Tween Peaks-et sem láttam, sőt a Dallasból sem, egy részt sem.

    No de a lényeg, hogy a zene az kell. Még akkor is, ha a szöveg hozzá nem magyar, és csak félig értem, vagy talán csak sejtem, miről is szól.

    VálaszTörlés
  7. Kovtama, nem tudom, lehet, hogy azért nem ugyanazt érezzük, mert bennem a világon semmiféle elvárás nincs a kijutással és az ott elért eredménnyel kapcsolatban. Egész egyszerűen azért nézem, mert szeretem a zenét, és szeretem, amikor magyar előadók magyarul énekelnek. :) De miért lenne harag emiatt? :)
    Timi, én inkább izgulásos remegést éreztem Szilvi hangjában, bár nyilván emiatt el is csúszhatott itt-ott (de ehhez nem értek). Nekem inkább Bogi tűnt hamisnak. A zsűri.. hát nem tudom, miután ez itt a köztévé, és éppenséggel már abban is szerepük volt, hogy beválogatták ezeket az énekeseket, elég hülyén hangzana, ha most elkezdenék lehúzni. Gondolom valamiféle egyezség lehet, hogy hogy is kritizálnak.
    Bea, köszönöm szépen.
    Csipkerózsa, miért lennél népszerűtlen? Téged másért szeretünk.. :) A Márti dala nekem is tetszik. :)

    VálaszTörlés
  8. Izgulásos remegés simán lehetett, tényleg.
    Bogi: hát én úgy néztem, mint egy kislányt :) nem egetrengető teljesítmény, de helyes kis vidám számocska :)

    VálaszTörlés
  9. Komolyan gondoltam rád!
    :D
    Nézni viszont nem tudtam, mert vendégeink voltak...
    -na, majd most hétvégén!

    VálaszTörlés