2012. szept. 11.

Komment

Egy egész ország emlegeti ma Varga István képviselő urat, pedig szerintem jó sokan voltunk úgy még a múlt héten, hogy nem is tudtuk, hogy ő egyáltalán ott van. De ma, lépten-nyomon belebotlottam a mondataiba, amiket igen szerencsétlenül a családon belüli erőszak Btk-ba kerülése kapcsán mondott. "„azzal kellene foglalkozni, hogy ebben a társadalomban ne egy vagy két gyermek szülessen, hanem három, négy vagy öt gyermek. És akkor lenne értelme annak, hogy jobban megbecsülnénk egymást, és fel sem merülhetne a családon belüli erőszak”."
Nagyjából értem, mire gondolt ez az ember, de nem sikerült neki normálisan előadni a gondolatait. Mert ha abból indult ki, hogy régen, amikor mindenkinek volt egy saját helye a családon belül, és minden rendben volt, akkor van benne némi igazság. Na de az akkor volt... azóta emancipálódtunk, modernizálódtunk, meg minden... és ez a mondat már akkor sem állná meg a helyét, ha tényleg minden családban legalább négy gyerek lenne. Mert az apák már régóta nem lehetnek a klasszikus családfenntartók, mert nem él meg egy hat tagú család egyetlen keresetből, legalábbis olyan emberléptékű szinten nézve. Tehát a család kétkeresősen működik csak, ami ugye azt jelenti, hogy anya, apa dolgozik. Minél több gyerek van, annál komolyabb költségek merülnek fel, még akkor is, ha különórákra, és ilyesmikre nem igen költenek.
De nem erre akartam kilyukadni. Hanem arra, hogy mennyire lenéző ez azokkal a bántalmazott emberekkel (az esetek nagyon nagy százalékban nők) szemben, akik most, ettől a parlamenti vitától azt várták, hogy ha az ő sorsukon már nem is, de legalább másokén segítenek. Én nem tudom, milyen lehet nap mint rettegni attól a valakitől, akit valaha szerettem, és nem is akarom tudni. Biztosan borzalmas érzés. Azt sem tudom, mi vezethet oda, hogy valaki azt az embert bántsa, akit valaha mindennél jobban szeretett. Naiv vagyok, de olyasmiben reménykedem, hogy ezek az emberek betegek, és nem is teljesen tudatosan teszik, amit tesznek.
Azt viszont tudom, hogy az anyagi gondok komoly stresszel járnak. Mindenkinek. És azt is tudom, minél több gyerek van, annál nehezebb mindent biztosítani, úgy is, hogy az a minden tényleg csak az alap.
Sajnálom, hogy épp azok nem tudják, akiknek a kezében van/lenne a lehetőség arra, hogy segítsenek. Nem hiszem, hogy a családok zöme családi pótlék emelésre vár, de ha biztos megélhetési forrás van mögöttünk, könnyebb mosolyogni.
És végezetül, kedves Varga képviselő úr, egymás megbecsülése a legkevésbé sem azon múlik, hány közös gyerekünk van. Attól becsüljük egymást, hogy tiszteljük a másikban az embert. A családon belüli erőszak pedig, éppen a tisztelet teljes hiánya miatt olyan dolog, amiről illene tudomást venni, és segítő kezet nyújtani a rászorulóknak, foglalkozni velük, hátha még nincs teljesen veszve minden... és újrakezdhetik, akár egy új családban is. Ez sokkal fontosabb lenne a trafiktörvénynél.

12 megjegyzés:

  1. Teljesen egyetértek Veled :)
    Nagyon szívesen szülök még néhányat, ha utána van lehetőség az önmegvalósításra..vagy legalább a munkába való tisztességes visszatérésre, hogy ne csak megszüljük, hanem tisztességesen felnevelhessük a gyerekeket.

    Nem tudom elképzelni én sem, milyen lehet naponta félni a veréstől, annyira emancipált vagyok, hogy ilyen esetben az első után zárat cseréltetnék...

    VálaszTörlés
  2. nem írtam soha sehova véleményt, de ahányszor ezt a mondatot olvasom elém villan anyós arca, szeme körül nagy monokli, hasában a negyedik (7-8 hónapos) gyerkőc

    véleményt inkább nem írok

    Ildikó

    VálaszTörlés
  3. Engem elszomorít ez a vélemény. persze azért is, hogy ilyen szörnyűségek vannak az országban. De leginkább azért, hogy ilyen megnyilvánulásokat tévő embereknek kéne a megoldásokat szállítani. Ez legalább olyan borzalmas. Mert ez nem szalad ki véletlenül a szájon...

    VálaszTörlés
  4. Nem látom az összefüggést a gyermekek száma és a családon belőli erőszak között.
    Tehát nem értem, miről beszélt ez az ember.
    Az meg, hogy régen nem volt családon belőli erőszak... Na ne má', ezt honnan veszik?

    VálaszTörlés
  5. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  6. Biztos arra célzott, ha 3-4-5 gyereked van, akkor a megélhetésért dolgozva apuka úgysem jár már haza a családhoz, ezen a gondolati szálon futva meg valóban csökken a családon belüli erőszak.
    viccet félretéve: vagyok annyira paranoid, hogy azt gondolom, ez a véleménynyilvánítás egy elterelő hadművelet szerves része. (gondolok itt akár az IMF-re és valami aktuálpolitikai szigorításra, elvére kenyér és cirkusz kell a népnek)

    Kataca hozzászólása kapcsán bennem megfogalmazódott egy kérdés: hol van az a pont amikor zárat cseréltetne? az első becsmérlő, társaság előtti "beszóláskor", megalázáskor vagy közvetlenül az első pofon után? a családon belüli erőszak színes palettáján nem feltétlenül a kőkemény mindennapi agyonverés az első számú tett, a lelki terror olykor durvább-megalázóbb és jobban összetöri az emberi pszichét, mint egy rosszkor elcsattanó pofon. :(

    VálaszTörlés
  7. Megint egy felfújt ügy, ennyi. :)

    Szitya: Mert a "túloldalon" vannak szakemberek, ugye, akik tudják a frankót...Az nem borzalmas? Ízlések és pofonok, tudod.

    Ja és első után zárcsere? Főleg, ha a kenyérkeresőt zárod ki. Életszerű...


    VálaszTörlés
  8. juhéj, most h már a gyes nem ad védettséget, és vajh hova vesznek fel 1-2-3 gyerekkel... szóval ...

    az erőszak meg volt azokban a régi nagycsaládokban is. Sőt. És biza a fogamzásszabályozásnak bevált módja volt, hogy a gazda a cselédlányokat kerülgette, ami némileg abzus is. nem volt annyira aranykor.

    VálaszTörlés
  9. Kis magyar valóság.. szomorú, de ez van. :(

    VálaszTörlés
  10. Igen, a határok egyéniek, a reakciók is...a lelki terror sem viselhető bizonyos határon túl, de nagy úr a kényszer...igen,a kenyérkeresőt zárnám ki, ha ez a megoldás. Hogy védjem magamat, a gyerekeimet.
    Ha nem a megoldás, akkor mi? Hagyni? Na nem...akkor végképp elhiszi, hogy bármit megtehet...

    (írtam ezt a választ Névtelennek, aki nem adja arcát, nevét...)

    VálaszTörlés
  11. Úgy is kell venni az ilyen képviselőt. Mintha ott sem lenne. És arról kell legközelebb gondolkodni és tenni, hogy valóban ne legyen ott.

    VálaszTörlés
  12. MJ, naigen... kéne tartani egy ilyen casting-félét nekik, vagy valami játékfélét, csak az mehet tovább, aki minden helyzetben keresztény emberhez méltóan viselkedik. :D

    Kata: :) <3

    VálaszTörlés