2012. júl. 23.

Kérdések...

Annyi érdekes kérdés merült fel bennem mostanában, amikre sem én magam nem találok választ és magyarázatot, sem azok, akiknek eddig feltettem. Na jó, nem voltak túl sokan, mert kevés ember bírja elviselni a részleges agyatlanságaimat.

Az egyik ilyen volt, amin eltűnődtem, hogy hogy lehet az, hogy itt vagyunk a nyár kellős közepén, és mégis a banán a legolcsóbb gyümölcs? (oké, mára a zöldségeseknél is egészen nagyot zuhant a barack ára) Banánízű banán volt a s...r-ban 299 Ft-ért, míg őszibarack 498 Ft-ért. Ráadásul a banán az, ami mindig külföldről jön..

Aztán, amikor ettem egy ilyen joghurtot (a joghurt szócska alatt bújik a kép róla), és rögtön utána megtudtam, hogy Svájcban ez olyan alap, hogy nyolcas csomagban árulják, akkor felmerült bennem a kérdés, hogy vajon miért nem éri meg ilyen sűrűségű joghurtot gyártani? Legalább egyet-egyet.

De, miután felfedeztük, hogy a danone activia rostos változata nem tartalmaz cukrot, ám ennek ellenére ugyanannyiba kerül, mint agyoncukrozott társai, ráadásul a piros gyümölcsös még valami eszméletlen finom is, akkor azon gondolkodtam, hogy vajon miért nem ilyen az összes?

De, körülnézve a városunkban fellelhető munkahelyeken, azt is felfedeztem, hogy az ezeken a helyeken dolgozók zöme bejár ide. Nagyon nem értem, hogy ez miért éri meg.... miért nem érdeke senkinek, hogy helyi lakosokat foglalkoztassanak? Oké, hogy nem mindenkinek van a saját lakhelyén munkalehetőség, na de hogy jóformán senkinek sem? Ráadásul tudok olyat, aki napi négy órát utazik, kettőt reggel-kettőt délután...

Amikor az a nagyon nagy kánikula volt, akkor több napon is jártam úgy, hogy gyalogoltam haza délután egy óra tájban, olyan hatvan fok volt a napon, szatyrokkal, stb... több ismerősöm is elhúzott mellettem, integettek, de senkinek nem jutott eszébe megállni, és megkérdezni, hogy elvigyelek? Ilyenkor azon gondolkodtam, hogy vajon miért is halt ki ez a fajta felebaráti szeretet?

Most hirtelen nem jut eszembe más... pedig tuti volt még egy pár agyatlanságom. Azért, ha bármelyik kérdésre, vagy akár mindre tudsz nekem válaszolni, kérlek, tedd meg.. :)

15 megjegyzés:

  1. Dius!

    Érdekes, ma én is ezen akadtam fenn a zöldségesben, hogy bakker érik a szilva a a kertben, a banán meg olcsóbb.

    A cukornélküli joghurtot én is megszerettem, kóstoljátok meg az ananászosat, valami isteni.

    Ma jöttem haza egyéb dolgok mellett egy 8kg-os dinnyével a kosaramban, amit kézből-kézbe váltogattam, az egyik szomszéd még kedvesen ki is szólt a kocsiból, hogy jól felpakoltam.

    Szóval válaszaim nincsenek, csak hasonló tapasztalataim sajnos.

    VálaszTörlés
  2. Válaszaim nekem sincsenek, viszont jót szórakoztam! Köszi, Dius!

    VálaszTörlés
  3. Van ez így...
    Válaszok híjján azon gondolkodom, hogy vajon, ha mi magunk megpróbálunk ellenkező példával élni, jobbak lenni, legalább ami a segítést illeti, ha már munkát nem adhatunk(vagy efféle nagyobb dolgok)- szóval az elrettentő jó példa vajon változtatna-e a világon?
    Néha úgy érzem, igen...máskor meg totál lemondok a világról...

    VálaszTörlés
  4. Nem figyeltem, mennyibe kerül a barack az üzletben, de tegnap több helyen 1 euróért láttam háznál - 280 forint. Akinek van lehetősége, remélem megveszi a házit. Az íze is jobb lesz és az ára is kedvezőbb.

    VálaszTörlés
  5. Hát Dius...
    A barack biztos azért drágább, mert pl. az apósomnak van vagy 15 barackfája, de idén még nem ettünk róla egyet sem, mert egy részét elverte a jég, a másik része meg valamiért nem nő, nem érik. Gondolom a nagyobb tételben termelők is hasonlóképp jártak.
    Joghurtból azért nem olyan krémes és finom mindegyik, mert ha hiszed, ha nem, nem mindenkinek van igénye rá, vagy ami sajnos még rosszabb, sokak nem engedhetik meg maguknak. A gyártóknak pedig nagyon jól jön, hogy az úgymond maradékot is el tudják passzolni joghurtként.
    60 fokban biztos azért nem vett fel senki, mert tudják, hogy szereted a hőséget:) Na jó, komolyan, manapság már nem divat az egymás segítése pusztán emberbaráti szeretetből. Ez van... kár ezen mérgelődni.

    VálaszTörlés
  6. Sokat gondolkodom én is a helyben lévő dolgok nagyobb értékén, legyen szó ételféléről vagy munkaerőről. Válaszom nincs.
    Vagy a telekocsi dolgok, illetve amit írsz, hogy nem venne fel senki. Érdekes, mikor kocsim volt, megálltam az ismerősök mellett és felajánlottam a fuvart, de ritkán éltek vele. Gondolom elfogadni is ugyanolyan nehéz egyeseknek, mint adni. Vagy elfogadni még nehezebb.

    Látod, senkinek nincs válasza, de kérdezek: jobb nekünk, hogy agyalunk ezen?

    VálaszTörlés
  7. Ó, de sokszor történt velem is, hogy az állomásról vonszolódván haza, elhúzott mellettem némelyik utcabéli ismerős és esze ágában sem volt felvenni. A magam részéről már rég levontam az ide vonatkozó következtetést: a négy kerék egyből átalakítja az ember mentalitását, beleértve a másokhoz való viszonyulást is. Empátia hiánya. :(

    VálaszTörlés
  8. Válaszaim nincsenek, csak a "danone aktivia rostos"-hoz lenne egy további kérdésem. Lehet, hogy cukor nincs benne, de vajon aszpartám sincs?...
    (Nem tudom, csak eszembe jutott.)

    VálaszTörlés
  9. Válaszaim nekem sincsenek, csak álmodozom egy olyan világról, ahol a legtermészetesebb segíteni másoknak. Szerencsére azért jobbára jó tapasztalataim vannak, néhány rossz mellett, úgyhogy van remény!:))

    VálaszTörlés
  10. Dius, ezt hívják gazdaságnak. Nagyon olcsót nagyon drágáért eladni.

    A banánok messziföldről gyünnek, oly szinten "előkezeltek", hogy mikor a hosszú hónapok hajóútja után, a bedobozolt alignőtt banánokat kibontják és vonzóan kívánatossá érlelik, érdekes kék gáz száll fel belőlük. Szóval, az már annyira mű, amennyire valami csak mű lehet. (tudom, volt szerencsém kóstolni IGAZI nap-érlelte banánt, még köszönőviszonyban sincs a boltban kaphatókkal...)
    ugyanez a csirkehús is, ami a messzi kínai országokból tojás formájában keltetőgépben utazik, hogy mire ideérhessen szintén a hosszú hajóutak alatt, műcsirkévé csomagolódjon. (napot és szemes takarmányt sosem láttak, helyette génmanipulált tápokat és állandó neonfényt szépszámmal)
    Régebben én sem értettem, hogy egy hazai, bio vagy vegyszermentes termék, miért kerül annyiba. Amióta látom, hoyg egy tojás, egy kiló sajt, egy kiló gyümölcs vagy zöldség előállításához mennyi vízre, takarmányra, emberi munkára van szükség megértettem. Nekem már a "nagyonolcsó" termékek a gyanúsak. ;)

    Önmagamnak nyilván ellentmond a most fogyasztott ápdét menü, ami finoman szólva sem ízletes, sem nem egészséges, de a cél szentesíti az eszközt. ;)

    Mellettem meg szoktak állni, -kisfalu-, hogy pl a 13 kilós dinnyémet hazahozzák helyettem, de én azon csoportba tartozom, akiket Heni is emleget: képtelen vagyok elfogadni a segítséget, berendezkedtem arra, hogy magam oldjam meg a napi bevásárlásaimat 1-2-3 gyerekkel, sokszatyorral, babakocsival. :)

    VálaszTörlés
  11. Duis!
    Amióta itthon csinálom a joghurtot, nálunk is alap élelmiszer. Ha akarod, cukormentes és pont annyi igazi gyümölcsöt tartalmaz, amennyit szeretnél. Nem macera és pár perc az egész. Ha érdekel, szívesen elmondom...

    VálaszTörlés
  12. Lili, akkor megállapíthatjuk, hogy tulajdonképpen még az is mindegy, az ország melyik pontján lakunk, mert mindenhol ugyanaz.. Az ananászost is megkóstolom.. .)

    Szilvi, ennek örülök. :)

    Júlia, no igen, nekem is vannak/voltak világmegváltó gondolataim, aztán meg amikor rendre csalódom, akkor úgy döntök, én aztán hagyom az egészet.... de azért valami miatt mindig arra törekszem, hogy jobb legyen. :)

    Superwoman, nálunk egyre kevésbé árulnak háznál. Marad a zöldséges, vagy a szupermarket.

    Bea, tudom, hogy sok helyen elverte a jég. :( A joghurt-kérdés: alapjáraton én sem tudom megvenni azt a mövenpick-et, csak leárazva sikerül néha hozzájutnom. De azért ha ugyanannyiért lehet adni a cukormentest, mint az agyoncukrozottat, akkor azért inkább adhatnának azt, nem? (ez az activiás példára igaz) A fuvar kérdésen nem mérgelődtem ám egy percet sem, simán csak megállapítottam. :)
    Heni, jobb, nem jobb, már megtörtént. :)
    Ági, hát valami ilyesmi....
    Poppy, nem, nincs benne aszpartám. Oligofruktóz (ami természetesen előforduló, és legtöbb a rebarbarában, valamint a banánban van) és szukralóz van benne.
    Erika, azért ez biztató, hogy vannak jó tapasztalataid is.
    Cucka, hát ez igazán szemléletes volt a banánról és a csirkéről...
    Az update kaja szerintem finom, és jelen pillanatban az egészségességével sem vitáznék, legalábbis cukorbeteg-szívbeteg szempontból. Amellett, hogy az ember mögötte nem szimpi, el kell ismernem, hogy a termékei elérik a kívánt célt. :)
    Tündi, írd meg nekem légyszi fb-on- Aztán hátha nekiállok. :) (és köszi, hogy megszólaltál)

    VálaszTörlés
  13. http://tudatosvasarlo.hu/cikk/munkasokat-permetezik-bananultetvenyeken
    hogy miért is olyan olcsó a banán...

    VálaszTörlés
  14. Tündi, a joghurtkészítés engem is érdekelne, örülnék, ha esetleg el tudnád nekem is küldeni! Köszönöm! (azt hiszem az e-mailcímem látszik, vagy nem?)

    VálaszTörlés