2012. máj. 13.

Könyves téma

Nem fogom ma sokat jártatni a számat, kímélem a hangszálaimat, mert fáj a torkom. Vagyis nem fáj, csak olyan hülyén érzem, mintha kaparna, vagy mi. Gondolom nem lesz belőle komolyabb baj, de nem esik jól beszélni. Nagy szerencse, hogy itt a kezemmel beszélek. :)
Múltkor, mikor a könyvtárban jártam, akkor arra gondoltam, hogy majd arról írok egy bejegyzést, hogy ki hogy választ magának olvasnivalót. Mert ismerek egy csomó embert, aki olvas, de legtöbbször ez szóba sem kerül. Miért is kerülne? Az sem feltétlenül beszéd téma, hogy miről szól a könyv, vagy hogy van megírva, jó esetben azért egy jó könyvet tovább ajánlanak másoknak, egyszerűen csak így: "Ezt el kell olvasnod Neked is."
Régebben soha nem olvastam mások ajánlására semmit, mondjuk ennek roppant egyszerű oka volt: soha senki nem ajánlott. :D Így aztán mentem a saját "fejem" után a könyvtárban. A kiválasztás igen érdekesen zajlik nálam. Több eset is lehetséges. Ha megtetszett egy író stílusa, akkor keresem, hátha van még tőle valami, amit nem olvastam. Én vagyok az, aki elolvassa a könyvek hátulján a többi könyvajánlót, mert abból tök jókat lehet találni. Na de egy írón belül maradva azért túl vagyok az összes Danielle Steele, az összes Robin Cook, majdnem az összes Stephen King, a fellelt összes Debbie Macomber, Nora Roberts és Penny Vincenzi könyvön. De így járt Joanne Harris, J.K. Rowling, és persze Stephenie Meyer is. És rajtuk kívül gondolom még van egy csomó mindenki, aki nem is jutott most hirtelen eszembe.
Régebben, mikor még apám is velünk élt, arról álmodoztam, hogy majd egyszer végre akkora leszek, hogy megengedi, hogy én is elolvassam azt a rengeteg könyvét, amihez addig tilos volt hozzá nyúlni is. Aztán mire akkora lettem, a könyvekkel együtt lelépett, és azon kevés alkalmak egyikén, amikor még találkoztunk, egyszer akartam egy könyvet tőle elkérni (akkor már akkora voltam). Nemes egyszerűséggel rámutatott a könyvespolc közepén díszelgő táblára "Barátságod sokra tartom, könyvet kölcsön nem adok." És persze nem is adott. Bennem pedig mély nyomot hagyott a tábla, nagyon hosszú évek teltek el, mire mertem valakitől kölcsön kérni.
A könyvtár volt ez ügyben a barátom, mert ha épp nem lett volna a városunknak ilyen jól felszerelt könyvrészlege, bizony, az én életemből kimaradt volna az olvasás, anyámnak sem pénze nem volt ilyesmire, sem nem értette, miért is jó olvasni. Nem tudom, hány éve járok ide, de olyan, mintha hazajárnék. Csak ez az otthonomnak az a része, ahol rend van, csend van, és tisztaság. Ahol szépen, nyugodtan sétálgathatok a polcok között, vagy akár ücsöröghetek egy széken olvasgatva. Általában sétálgatok. Először megnézem az épp aktuális "kedvenc írómat", aztán megnézem a könyvtárosok ajánlását, és utána megkezdem a sétát a polcok között. Ez a legjobb. Böngészgetem a könyvek gerincét, és általában "rám talál" a könyv, amit olvasni fogok. Valamiért megtetszik. Vagy a borítója, vagy a betűtípus, vagy akár a cím. Az ilyeneket kiveszem a helyéről, elolvasom a tartalmát, és attól függően, milyen hangulatban vagyok, vagy elviszem magammal, vagy visszateszem, és elraktározom, hogy majd még ezt is ki kell kölcsönöznöm egyszer. A raktározás pedig úgy történik, hogy megjegyzem, hogy a harmadik polcsor bal oldalán középtájon volt... :) És várom, hogy majd mikor "talál rám" legközelebb. Olyan még sosem volt, hogy valamit, amit így elraktároztam, valamikor ne olvastam volna. :)
De persze mostanában már olvasok olyasmit is, amit mások olvasnak.....  például, amit a barátnőm ajánl, vagy amit más bloggereknél látok, hogy épp olvasnak.
Ráadásul van egy újabb "játékom" is magammal. Minden alkalommal minimum egy olyan könyvet is elhozok, ami kicsit komolyabb az átlagnál.
Ti hogy választotok magatoknak olvasnivalót?

14 megjegyzés:

  1. Ismered a moly.hu oldalt? Ez egy könyves közösségi oldal, sok-sok kedves emberrel, akik tök jó könyveket olvasnak, így az én várólistám is gyorsan növekszik. Könnyen lehet találni hasonló ízlésű tagokat és lehet könyvekről beszélgetni, ajánlani egymásnak. Szóval én itt mindig rátalálok a következő olvasmányomra :) De mostanában azt olvasom, ami az egyetemre kell. :S

    VálaszTörlés
  2. Változó. Elsősorban is a kedvencekhez, meg a kedvenc témákhoz "ragaszkodok". De olvasok ajánlásra is, vagy azért mert kíváncsiságból bele kukkantok a könyvbe és "benne marad" a szemem. :)

    VálaszTörlés
  3. Jaj, az egyik kedvenc témám! :-))
    Én még úgy is szoktam könyvet olvasni, hogy a könyvesboltok kirakatában nézelődök, utána megnézem a könyvtár adatbázisában, hogy meg van-e, és ha igen, kikölcsönzöm. Nyitott szemmel kell járni, ha bárki ajánl valamit, utánanézek, és ha nekem való, elolvasom. Mostanában szakácskönyveket szoktam kikölcsönözni, Szabó Magda is mindig akad, meg Efraim Kishon összest is már többször elolvastam. Ők a kedvenceim.
    Köszi ezt a bejegyzést! (is)

    VálaszTörlés
  4. Ez azért jó téma, mert már én is régen készültem hogy írok valami hasonlót:)
    Amióta itthon vagyok a fiúkkal én azóta vagyok rendszeres látogatója a könyvtárnak.
    Vagy úgy választok, hogy másoknál vagy az interneten látom, és érdekesnek találom, és keresem. Van amikor egész hosszú listám is összejön ezekből a könyvekből.
    Aztán mindig az újdonságok polccal kezdem, majd szépen megyek sorba. (Amennyire a fiúk engedik) Ha nincs konkrét célom, akkor hagyom, hogy egy borító, vagy cím felkeltse a figyelmemet.
    Nekem az a nagy álmom, hogy egyszer majd minden olyan klasszikust elolvasok amit eddig még nem. Nem állok vele túl jól, mert mindig elcsábulok valami könnyedebb téma felé...

    VálaszTörlés
  5. olvasok, olvasok és olvasok...... Olvasok kedvenc íróktól, olvasok kedvenc témákban, olvasok szakirodalmat, olvasok olyan könyvet aminek láttam az ajánlóját és megtetszett, olvasok olyan könyvet ami elémugrik a könyvtárban/könyvesboltban, olvasok olyat amit te ajánlottál...stb. egy a lényeg, hogy ha napközben nincs is időm, de este a kádban és/vagy lefekvés előtt kellenek a betűk :-)

    VálaszTörlés
  6. Vagy veszek egy konkrét könyvet,amit ajánottak, vagy csak úgy szembejön velem. Mostanában azt olvasom, amit a nagylányaim, hogy tudjunk könyvekről is beszélgetni. Olyan kár, hogy ma már csak alig-alig van olvasás. Én mindig órákat tudok eltölteni egy könyvesboltban.

    VálaszTörlés
  7. Szégyenlem, még fáradt vagyok estére olvasni, napközben meg??? Akkor csak álmodozok róla. De már sorakoznak az éjjeli szekrényemen a könyvek, hiányoznak..

    VálaszTörlés
  8. jodie picoult próbáld meg, sztem állllatttiii!!!

    VálaszTörlés
  9. jodie picoult próbáld meg, sztem állllatttiii!!!

    VálaszTörlés
  10. Jaj de jó ez, nálam is pont érik egy könyves poszt :)

    Rengeteg könyvünk van itthon. Van, amikor úgy választok, hogy állok a polc előtt, és várom, hogy megszólítson valamelyik.
    A párom is szokott ajánlani, vagy csak úgy hozni nekem a könyvtárból valamit. Anyukáméknál is rendszeresen körülnézek - náluk szerencsére nincs ilyen tábla.

    Figyelem a magazinokban a könyvajánlókat, néha felírom, ami megfogott. Egyik szerzője vagyok a Könyvfalók blognak, a többiek által olvasott könyvekből is választottam már. Írók után is megyek.

    És van az is, amit Te is írsz: ha megtetszik a címlap, borító, betűtípus, cím - ezt hívom úgy, hogy megszólított.

    VálaszTörlés
  11. De jó, hogy ennyien válaszoltatok a kérdésemre. Köszönöm nektek.
    Dorabella, ismerem az oldalt, azt hiszem, regisztráltam is oda valamikor, csak időhiány miatt nem látogatom. De talán most akkor előkotrom újra...
    Mimikri, tényleg.. Jodie Picoult is egyik kedvenc... olvastam tőle pár könyvet. :)
    Dominika, Kishon neve eddig ismeretlen volt előttem, de akkor most utánanézek.. :)
    MJ, a kedvenc témák mellett azért jó, hogy néha belevágsz másba is. :) Ebből lesznek az újabb kedvenc témák...
    Bea, a nagy klasszikusokról régebben én is álmodoztam.. mostanában elnapoltam ezt a nyugdíjas éveimre. :D
    Jennelle, szerintem igenis sokan olvasnak. Csak kevesen beszélnek róla, mert ez nem "divat". :) Vagy az is lehet, hogy csak én mozgok ilyen körökben, ahol mindenki olvas... :D
    Eszter, a kádban olvasás nálam is a legjobb esti program. :)
    Timi, a könyvfalók blogba is belekukkantottam már párszor én is.. :)
    Anikó, nincs mit szégyellned, ilyen pici mellett, mint Csenge, nyilván fontosabb az alvás.. majd lesz még idő, mikor az olvasásra is lesz időd Neked is. :)

    VálaszTörlés
  12. Hogy választok olvasnivalót? Általában bestseller lista alapján. Így találtam rá a Millenium trilógiára is az amazon.com-on. Azért a betsellereket is erősen szűrni kell, mert nem mind az ízlésemnek való, de innen már könnyen szemezgetek. :)Ami érdekes, hogy könyvesboltba már egyáltalán nem járok...pedig régen sűrű vendége voltam. Helyette webáruházakban bolyongok, 7books.hu, pagony.hu és társai. :)

    VálaszTörlés
  13. Millenium trilógia valóban nagyon jó. (sőt nekem filmben is tetszett)

    VálaszTörlés
  14. Különös apukád van, bár megértem az álláspontját. Nekem most a Hazátlan emberem tűnt el (Kurt Vonnegut) és a Kagylókeresőköm (Rosamunde Pilcher), amit bánok. Ezerszer megfogadom, hogy kedvencet nem adok kölcsön, mert az fáj, ha ellopják, de ami nem kedvenc, azért nem is baj, ha nem kerül vissza.

    És a kérdésre visszatérve: sokszor ajánlgatott könyveket olvasok el, vagy olyat, ami szembejön a könyvesboltban. Nem veszek könyvet neten, mert nekem muszáj beleolvasnom, hogy tetszik-e a stílusa. Ékes példája ennek Coelho Alkímistája, amin nem voltam képes végigrágni magam, annyira utáltam a nyelvezetet, a történetet és a szájbarágós stílusát. Pedig rengetegen odavannak érte. Aztán van, akit elvből nem olvasok, az elvei miatt, pedig nagy divat. Amíg nem tudtam semmit Wassról, egy könyvét kézbevettem a boltban a középre kirakott könyvek közül, és pont egy zsidózásnál nyílt ki. Nem tetszett, nem szeretem az ilyesmit.

    VálaszTörlés