2012. ápr. 2.

Mától a föld alá bújok

Ó, igen, tudom, nem leszek népszerű ezzel a bejegyzésemmel, mert messze blogger-közösségben is nagyon komoly kisebbségnek számítok dohányosként.
Mától büntetnek a közterületen dohányzásért, vagyis gyakorlatilag a föld alá kell bebújnia minden dohányosnak, ha rá merészel gyújtani. Félreértés ne essék, támogatom, hogy a buszmegállóban ne fújják egymás képébe a füstöt az emberek, sőt, azt is támogatom, hogy a játszótéren tilos. Jóérzésű dohányos egyébként sem fújja senkinek sem az arcába, sőt, igyekszik félreállni, hogy lehetőség szerint ne zavarjon senkit. Na de ez, ami mától szigorítottan életbe lépett, ez egy kicsit vicces. Bár nem a legjobb poén. Itt vagyok példának én, aki a buszmegállónál dolgozom. A szomszédban egy büfé üzemel, szemben velem a buszmegálló. Ami azt jelenti, hogy jobbról is öt méter, szemből is öt méter, és az üzlet bejáratától is öt méter. Eláruljam? Gyakorlatilag vagy kiállok az úttest közepére, ha szabályos akarok lenni (márpedig szabálytisztelő és általában szabálykövető ember vagyok), vagy elmehetek a fenébe. Nem azt mondom, hogy kibírhatatlan pár óra cigi nélkül, mert nem az.
De elnéztem ma azt a rengeteg tanácstalan embert, aki dugdosta a cigit a kezében, és nem győzött körülnézni, mert nincs kitáblázva sehol, hogy tilos, de az sem, hogy nem tilos. Egyedül egy öreg bácsit nem zavart semmi, nagyon vígan pöfékelt a buszmegálló kellős közepén. (megjegyzem, szemmel láthatóan senkit nem zavart) Drukkoltam, hogy nehogy lebukjon, és épp őt kapják szabálysértésen, mert talán fogalma sincs erről az egészről. Szerencsére gond nélkül szállt fel a buszra.
Tény, hogy dohányos emberként nehéz objektívnek lennem, mert azért akárhogy is.. mégiscsak korlátoznak bizonyos jogaimban. Tény, soha, senki nem tartott pisztolyt a fejemhez, és követelte, hogy gyújtsak rá, de az is tény, hogy nem kevés pénzt "szakít" rajta az állam, hogy megveszem. Ezért cserébe pedig azt kapom, kapjuk, hogy üldözve vagyunk. Nem tehetik meg már, hogy egy baráti társaság sörözgetve, cigizve beszélgessenek egy kocsmában, mert ott is tilos. Pedig szerintem jól működött a dohányzó-nemdohányzó szekció.
Tudom, tudom, rengetegen dörzsölik a tenyerüket az új szabályozás miatt, és rengetegen helyeslik. De azt is tudom, hogy ennek semmi köze nincs az egészségvédelemhez, vagy akár a leszoktató kampányhoz. Simán csak még egy jó pénzforrás a dohányos társadalomtól. Más kérdés, hogy ha ötvenezerre megbüntetnek egy szál cigiért, egy évig sem lesz pénzem cigire...
Ami miatt pedig igenis szúrja a szemem az egész.... ezentúl azok az emberek, akik hagymát ettek, nem szállhatnak majd fel a buszra, mert egy busznyi embernek fordul fel a gyomra? Vagy akinek izzadtságszaga van, az holnaptól csak a járda bal oldalán közlekedhet? Esetleg aki eszik az utcán, azt is vegyük üldözőbe, mert izgatja a kedélyeket?
Az egész az elfogadásról szólna. Nyilván van, akivel nem lehet már mit kezdeni, de ő egyébként is olyan ember, aki úgy gondolkodik, hogy mindent lesz...r. De az általam ismert dohányosok jó része igenis tekintettel van a nemdohányzókra. Mondjuk már mindegy.
Hát ez van. Majd ezt is megszokjuk. Vagy nem. :D

(ha pedig láttok valakit, aki a föld alól füstöt ereget, ne mentsétek meg rögtön, csak cigizik)

13 megjegyzés:

  1. Nálunk (északi szomszéd) is van ilyen rendelet. Ennek ellenére ahányszor a buszmegállóban voltam, mindig a képembe fújta valaki a füstöt. Mindezt kb 50 centire a tiltó felirattól. Én ezt kimondottan utálom, taplóságnak tartom. Ahogy írtad, te nem ilyen dohányos vagy, de mivel ilyenek is vannak, kell olyan rendelet, amely ezt a fajta viselkedést bünteti.

    VálaszTörlés
  2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  3. Aki eddig sem figyelt másra, eztán sem fog megváltozni. A postánkon reggel 8 és 10 közt tömény cigarettaszag van. Mert a kedvenc postásunk odabent fújja a füstöt.

    Nem dohányzom, nem szeretem a szagát, de konkrétan ha valaki cigiszagú, attól nem húzódnék félre mondjuk buszon. A piaszag már teljesen más. Azokat hét év kőfejtővel büntetném, akik piabűzösen mennek emberek közé.
    De beszélhetnénk arról is, ami van itt a faluban: egy öregasszony, aki nem sok vizet lát, és olyan tömény húgyszaga van, hogy rá lehet könyökölni. És bemegy az élelmiszerboltba.

    Szóval lehet ezt fokozni, vannak nézőpontok, de ez már szerintem is hátrányos megkülönböztetés.

    VálaszTörlés
  4. Dius!
    Hét éve voltunk Írországban - akkor még itthon ilyesmi szóba sem jött. Az Ír bulizós, piálós, dohányos nép (volt?). És úgy láttuk, hogy teljesen működött az, hogy kimentek cigizni a pubokból is. És bevallom: tök jó volt úgy bent lenni, hogy nem lehetett vágni a dohányfüstöt. És senki nem tűnt szenvedni ettől. Mert a dohányos is örült annak, hogy nem csípi bent a füst a szemét.
    Én örülök annak, hogy megpróbálják visszaszorítani így vagy úgy a dohányzást - mert te magad is tudod, hogy le kéne tenni. Hátha ez ad lökést majd pár embernek. És már annyit is nyertünk egészségügy fronton.
    De lehet, hogy nagyon idealista vagyok...
    Na puszi,
    Szilvi

    VálaszTörlés
  5. A fene nagy büntetést nem tudom, hogy hol kezdik, de az tény, hogy most az étterem előtt bagózik mindenki az utcán. Abból az étteremből jönnek ki, ahol bagószag volt, kikoptunk, mi nem bagósok, mert ki kellett mosni a télikabátot, úgy átvette a szagát. És ebben az a gáz, hogy az étteremben volt szagelszívó a dohányos részben, csak takarékosságból nem kapcsolták be.

    Én úgy vagyok vele, hogy amíg benn füstöltek, eldönthettem, hogy bemegyek-e, de most az utcán rám fújja megint a szél.

    Ha az államot zavarják a dohányosok, tiltsák be a dohányt és kész. De ha már az adóbevétel jól jön, akkor értelmesen szabályozzák a nemdohányzók védelmét!

    VálaszTörlés
  6. Tulajdonképp én már azt sem tudom, hogy holl szabad cigizni és hol nem, annyi rendelet van mostanában. Nem támogatom a dohányzást, de szerintem nem az államnak kéne eldönteni, hogy egy étteremben lehet-e cigizni vagy nem, ez igazából a tulajoknak lenne a dolga. De van abban igazság, hogy a cigi aljas kisákmányolás, nagyjából egyenlő a drogokkal vagy a piával. Szóval amikor arra gondolsz, hogy ez az egész buszmegállóbannemlehetdohányozni csak újabb pnzszerzés ( mellesleg ez igaz ), akkor gondoljunk arra is, mennyi pénzt kap a cigigyincs gyártó, csak azért, mert a dohányosok károsítják az egészségüket. Itt nincs jó megoldás, max a leszokás, mert így is, úgy is m ásokat gazdagítassz. De most vagy az egész utcán bnetiltják a cigit, vagy egyáltalán nem, mert ennek sok értelme nincs, hiszen a szél ugyanúgy arra fújhatja a füstöt. Sajnos Magyarországon álltalában csak félig hasznos szabályokat léptet érvénybe...

    VálaszTörlés
  7. Én jó ideje nem dohányzom. Szerintem tök jó volt, az a rendszer, hogy volt dohányzó meg nemdohányzó rész egy étteremben, kocsmában. De amíg nem volt, addig sem csináltunk ebből problémát. Ha mellettünk füstöltek és zavart akkor arrébbmentünk. Így tettem én a buszmegállóban is, meg akárhol, ahol úgy éreztem, hogy zavar a füst. Persze azt, hogy kórházban, közoktatási intézményekben, stb... ne lehessen cigizni támogatom, de szerintem kicsit átestünk már a ló túloldalára.
    Egyszer majd engem is kitiltanak a buszmegállóból mert sír a gyerekem, és az másokat zavar, és még csak arrébb sem lehet állni, mert 100 méteres körzetben zeng tőle a környék:)

    VálaszTörlés
  8. Hm, akkor halkan megjegyzem, hogy én támogatom a dohányzás ilyen szintű korlátozását. A síró gyerek a buszmegállóban nem egészségkárosító (legalábbis nem olvastam még erről angol kutatást, sem semmilyet:)) ) De engem zavar a cigizés, a füst, a gyerekeim előtt se cigizzen senki, ha lehet. Erre háklis vagyok. Minél kevesebb a füst a szórakozó helyeken vagy bárhol, talán annál kisebb az esély arra, hogy mondjuk egy fiatal rászokjon a cigire. Itt volna valahol a lényeg talán....Én egyébként, aki soha nem dohányoztam, nem értem, hogy miért szokik rá valaki eleve? Amiről mindenki tudja, hogy káros az egészségre...És amiről úgyis le kell szokni majd, amíg nem késő. De ez már egy másik téma volna. :)

    VálaszTörlés
  9. Tökéletesen egyetértek Popianyu minden egyes szavával.És az hogy valaki nem szokik le a dohányzásról, mert nem tud stb,le kell tenni és nem cigizel kitalálsz valami sokkal kevésbé haszontalan és károsító dolgot helyette(5 évig cigiztem egyik napról a másikra tettem le,azóta halálosan idegesít a mellettem dohányzó ember füstje, meg tudnék fulladni tőle)üdv:E

    VálaszTörlés
  10. Én is úgy gondolom,hogy aki eddig nem figyelt a másikra ezután sem fog!Sajnos! :( Én kifejezetten utálom,mikor sétálunk,és beelőz egy cigarettázó aki lazán az arcunkba fújja a füstöt. Azt mondom az ilyet igenis büntessék meg.
    Mondjuk jelen pillanatban elképzelni sem tudom,hogy fog ez működni a gyakorlatban. :/

    VálaszTörlés
  11. Elnézést előre is, ha valakit megbántok, de szerintem ezek a rendeletek hasznosak. Allergiás vagyok a cigire, még a gondolatától is lefordulok a székről. Ezért szerintem aki cigizik, az cigizzen olyan helyen, ahol nem zavar másokat és nem baj, hogy minden cigiszagú lesz (otthon). Én értem, hogy sok ember úgy érzi, hogy korlátozva van, de én pl. nem akarok bacikat a tüdőmbe, sem büdös hajat, ruhát. Ez a rendelet remélem ráébreszt sok embert arra, hpgy másokra is tekintettel kell lenni, nem csak mi vagyunk az egyetlenek. Kár, hogy a kutyasz*rra nem vezetnek be ilyen rendeletet ( New Yorkban érdekes módon működik ), akkor talán kivinném sétálni is a gyerekeimet és nem kapnék minden reggel idegbajt a sok bénázó autóstól.

    VálaszTörlés
  12. Valaha dohányos voltam, megértelek. Viszont most már olyan messziről megérzem a cigifüstöt -még nyílt terepen is- mint Winnetou lova. Sajnos kell a szabályozás, mert mi emberek nem vagyunk egymásra tekintettel.

    VálaszTörlés
  13. Köszönöm a sok-sok véleményt.

    VálaszTörlés