2012. ápr. 12.

Jajj, mit tettem?

Soha nem estem még ennyire kétségbe fejfájástól, hogy bizony, mikor ma gyógyszert iratni mentem, akkor elpanaszoltam az orvosomnak, hogy most már sokadik napja nagyon-nagyon szenvedek, és már semmi sem használ. (a tegnap esti enyhülés is csak átmeneti volt, már hajnalban egyszer arra ébredtem, hogy újfent tombol) A reggeli kávém mellé rutinszerűen vettem be a fájdalomcsillapítót, és láttam a csillagokat, ha csak megmozdítottam a fejem. Amikor a harmadik félét nyeltem le, akkor mindig enyhült annyira, hogy az elviselhető kategóriába essen már, de el nem múlt teljesen. Szóval, mindezt elmeséltem, doki figyelmesen végighallgatott, megkérdezte, miket szedek, mondtam, hogy advil ultra forte-t, cataflamot, algopyrint, nurofen rapidot. Ezek jó szerek szerinte is. Gyors vérnyomásmérés után (tökéletes 120/80), meg kérdezősködés után, hogy nem volt e bennem kullancs mostanában mondta, hogy még egy ötlete van... van egy szer, aminek a nevére nem emlékszem, baromi drága, de nagyon jó szokott lenni. A drágaság ellen meg úgy tudunk védekezni, hogy felírja a cerucal tablettát, (amúgy epilepsziásoknak nem javasolt, de akut szerként vessük be, megkockáztatva) amihez vegyek aspirint, és algopyrint. A három együtt megfelel annak a drága szernek (közben eszembe jutott a neve:Migpriv). Ha ez sem mulasztja el, akkor vágjam le. Na jó, ő nem ezt mondta, azt mondta, akkor az már a neurológia hatásköre. :) Na szóval, megvettem, kiváltottam, bevettem. És voila, nem fáj a fejem. (csak az idő maradt a nyakamon, de dögöljön meg most már) Szóval, hozzám hasonló fejfájósoknak ajánlom kipróbálásra, ha esetleg még nem...
Egyébként tudtátok, hogy annyira takarékos lett ez az ország, hogy az orvosnál a program szól,hogy még két hétre elég gyógyszered van, nem irathatod fel? Ami azért nem semmi... mondjuk hülyeség is, mert mi van akkor, ha nyaralni mennék mondjuk egy negyedévre, mert rám szakadt a bank? Akkor nem irathatom fel a gyógyszereimet előre, mert a program szerint még nem jár nekem? Értem én, hogy mi lenne a távlati cél, de a jelenlegi rendszer erre még nemigen alkalmas. Főleg úgy nem, hogy én még a saját gyógyszeremet egyetlen egyszer sem tudtam azonnal kiváltani. Mert ahhoz drága,hogy készleten tartsák, ha már fel van írva, és ha már kifizettem előre, akkor megrendelik. Addig nem. Ez mondjuk megint egy érdekes dolog, mert igaz, hogy a 100 db Keppra rendes ára közel 16000 Ft, de itt van egy tizenezres lélekszámú város (ahova lassan csak hálni járnak a lelkek, de ez részletkérdés), ahol a három gyógyszertárból egyben sem kapható. De azok a öt-hat-nyolc ezer forintos marha drága ránctalanító krémek garmadával állnak ott. Ilyen esetben sem működik jól a rendszer. Mert még azt is rányomtatják a receptre, hogy mikortól kiváltható. Na mindegy.
Ez a mai orvoslátogatás-gyógyszerkiváltás hiteles története volt. Kissé unalmas, de hátha tanulságos lehet azoknak, akik rendszeresen "advil ultra mire jó" és "advil fejfájásra?" keresőszavakkal érkeznek hozzám.

8 megjegyzés:

  1. Sajnálom Dius, hogy ennyire fáj a fejed!:-( Engem elrettent ez a sok gyógyszernév, de tudom milyen az, amikor mindent bevennél csak enyhüljön állapot! Neked az epilepszia mellékhatása ez a sok fejfájás?

    VálaszTörlés
  2. Kedves Dius!
    Szerencsére csak ritkán küzdök fejfájással, és nem is ilyen durván, de nekem neurológus írta fel a Migpriv-et. Kipróbálni nem tudtam, mivel hiánycikk, minden gyógyszertárban azt mondták, hogy már vagy egy éve nem találkoztak vele.... És helyettesítő szert sem ajánlottak.
    Ez a hármas kombináció is jónak tűnik. De ne legyen rá szükség!
    Remélem már jobban vagy.
    Judit

    VálaszTörlés
  3. És egyre több gyógyszer nem lesz kapható... A gyógyszergyárak megsarcolása elérte azt a szintet, amikor már nem éri meg forgalmazni a gyógyszereket nálunk. Férjem egy csomó „kedvence” is hiánycikk, a beszerzés legkisebb reménye nélkül... Csak tavaly 188 szert vontak ki a hazai piacról a gyógyszergyártók.

    Ha valami nagyon kell, akkor a pharmafutárral meg lehet hozatni németországból teljes áron. No comment! Bezzeg, ha politikusnak vagy rokonának kellene...

    VálaszTörlés
  4. Anikó, nem lehet tudni. Olyasmi a fejfájás és az epilepszia, mint a tyúk és a tojás. Valamelyik biztosan előbb volt...

    Kedves Judit, kívánom én is Neked, hogy még annál is ritkábban fájjon a fejed, mint eddig, és ne kelljen kipróbálnod sem a hármas kombinációt.
    Ma is kellett még ez a "belövés", de remélem már vége lesz ennek a szériának...

    Altair, hát no comment tényleg. :(

    VálaszTörlés
  5. Nagyon megértelek, a fejfájás borzasztó dolog, én sok évig szenvedtem a visszatérő migréntől. Valaki egyszer azt mondta nekem, hogy mindenféle testi fájdalom rossz, de amikor a feje fáj, úgy érzi, hogy olyankor nem önmaga. Reménykedjünk, hogy most egy darabig nyugtod lesz tőle.

    VálaszTörlés
  6. Kicsit off: sajnos nem tudtalak szerdán meglátogatni, pedig délután voltam ott, de mostanában annyira rossz a lábam, hogy a telepről begyalogolni nem tudtam volna (no meg még vissza is menni a kisállomásra). De megyek még néhányszor, sőt a közeli ingatlanirodába is be kell majd mennem, szóval, egyszer majd biztosan összejön a találkozás. :)

    VálaszTörlés
  7. Ági, és mitől múlt el?
    Én is azt vallom, minél közelebb fáj valami az agyhoz, annál nehezebb elviselni.
    Én is remélem, hogy legközelebb tudunk találkozni. Facebook-on megadom majd a telefonszámomat, ha úgy jössz, hogy mégsem tudnál a lábad miatt gyalogolni többet, akkor majd én kimegyek hozzád az állomásra. :)

    VálaszTörlés
  8. Hát... ez az az eset, amikor a "minden rosszban van valami jó" elve érvényesül, szóval, az öregedéstől múlt el (pontosabban a hormonváltozástól, ami a változó korral jár). Úgyhogy ez Neked nem vigasz, sajnos.
    A telefonszám jó lesz, köszi, én is megírom majd, aztán meglátjuk.

    VálaszTörlés