2012. ápr. 7.

A hét gondolata IV.

Azért már kezd hagyomány lenni.. :)

A hét témája/kérdése: Melyik a kedvenc ünneped?

Nem annyira a szívem csücske az e heti téma, az tény, de ez nem tart vissza attól, hogy megírjam.  Meglepő lesz talán, hogy igazából nincs ünnep, legalábbis a szó szoros értelmében véve vett ünnep, amit nagyon szeretek. Ennek elég prózai oka van. Minden ünneppel kapcsolatban elvárások vannak, húsvétkor "kell" sonkát és tojást főzni, és "kell" locsolni is. Karácsonykor "kell' halászlé v. akármilyen halétel, "kell" mindenféle külső sallang és máz... De újabban már a szülinapok is ilyesmi felé mennek el, mert "kell" buli, hogy megünnepelhessük. És komolyan dívik itt is a tematikus bulik korszaka, akárcsak Amerikában.
Szóval, ezek miatt a kötelező dolgok miatt nekem ezek még véletlenül sem a kedvenceim. A szülinapokat nem szeretem, mert az enyém mindig arra emlékeztet, hogy már megint öregebb lettem, a gyerekeké meg mindig nosztalgikus révületben telik, afféle "most született, és már ennyi meg ennyi..".
De nem rajongok a kötelezően fehér inges/blúzos állami ünnepekért sem. Ez sem azért van, mert egy hülye gyökér nemzettudat nélküli valaki vagyok, hanem megint csak az elvárás idegesít. Sosem értettem, hogy vajon fehér ing nélkül nem lehet valaki büszke a márciusi ifjakra? Dehogynem...

Az egyetlen ünnep ami ellen semmi kifogásom nem volt soha, az az anyák napja. Így mondhatjuk, hogy ez a kedvencem. Mióta gyerekeim vannak, azóta meg különösen az. Ez az egyetlen ünnep egész évben, amikor nincs elvárás sem felém, sem tőlem, egyetlen szál virág, vagy akár egy ölelés épp elég. Nem is kell mondani sem semmit, mert annyira egyértelmű mindig.

Szóval, az én kedvenc ünnepem az anyák napja. :)

7 megjegyzés:

  1. Jókívánság soha nem elég: -áldott, békés, boldog Húsvétot kívánok! :)

    VálaszTörlés
  2. Örülök, hogy nem én vagyok az egyetlen aki nem ünnep kedvelő :) Boldog nyulat!

    VálaszTörlés
  3. Joe bácsi, MJ, és Mágika, nektek is boldog ünnepet.

    Mágika, jó is az, amikor végre nincs egyedül az ember valamivel. :) De én is örülök, hogy Te is... kicsit félve írtam le, hogy mit gondolok. :D

    VálaszTörlés
  4. ó, hát sztem kellenek, hogy legyenek napok, melyek előtt, alatt duzzog a férjem, én meg mártírként robotolok. így sokkal szebbnek tűnnek a mindennapok :P

    VálaszTörlés
  5. Hát, bizony! Elég sok macera van az ünnepekkel, és mindig is valahogy úgy éreztem karácsonykor a fa alatt: sok hűhó, majdnem semmiért. :o)

    VálaszTörlés
  6. Mármint nem az ajándékokra értem, vagy a gyerekek örömére, hanem arra, hogy az ablakpucolást, pókhálótlanítást kihagyhattam volna és koncentrálhattam volna csak arra, hogy tényleg öröm legyen.

    VálaszTörlés