2012. jan. 4.

Tízmillió szakértő

.. mondhatnám újratöltve. Mert egyszer már írtam egy ilyen című szösszenetet. Könnyedebb témában, mint ami most következik, az biztos.
Mostanában átalakultunk Magyar Köztársaságból Magyarországgá. Azt továbbra sem értem, mégis mi értelme van ennek, de mindegy is. Nem a név a lényeg.. időközben átalakultunk a tízmillió politikus országává, de még inkább a tízmillió tőzsdeszakértő országává. Biztos vagyok benne, hogy szinte mindenkinek a családjában van valaki, akit érint az euro vagy a svájci frank, esetlegesen még a japán yen árfolyama. Én lélegzet-visszafojtva nézem meg minden nap (vagy napjában többször), hogy épp mennyi is az annyi, és már nem merek utánaszámolni, hogy akkor ez mit is jelent forintban. Olvasom azokat a körleveleket, ami szerint az egésznek semmi köze az árfolyamveszteséghez, amit megfizettetnek velünk, valószínűleg igaz is. Nem mintha tudnék vele mit kezdeni. Ugyan most nem fogom előszedni a hitelszerződést, de majdnem biztos vagyok benne, hogy szerepel ott a "technikai" része ennek... ennyire nem hülyék. Ez egyébként nem "veri ki a biztosítékot" nálam, vagyok már annyira frusztrált ilyesmiben, hogy hagyjam magam.
Attól viszont felrobbanok, amikor értelmes(nek gondolt) emberek olyanokat mondanak, írnak, hogy meg is érdemli a sok devizahiteles, mert biztos fegyvert tartottak a fejükhöz, hogy euroban/svájci frankban adósodjanak el. Nos, akkor elmesélem.. Patrik nagycsoportos óvodás volt 2006-ban, akkor már három gyerekünk volt. Három szobánk sosem volt hozzá, és hiábavaló volt minden ezirányú törekvésünk. Roland öt és fél hónaposan kruppolt be először, amikor mentő vitt minket a Bókayba, Balázs pedig kölcsönautóval jött utánunk. Az után az éjszaka után komolyan autót akartunk. Amikor pedig az ilyen éjszakák még tovább ismétlődtek, és volt, hogy rettegve ültünk hajnali négykor, hogy vajon menni kell, és kit tudunk felébreszteni akkor végérvényesen eldőlt, hogy ezt így nem lehet, kell nekünk egy autó. Valami, amibe befér a három gyerekülés, és nem kell lecserélni egy jó darabig, tehát ne legyen ősöreg. Pénzünk nem volt, így tudtuk, hitelre kell. Pár hónap alatt megtaláltuk a típust, addig nem voltunk restek a Suzuki szalonba sem becipelni az üléseket, hogy tessék, ezeket kéne berakni a hátsó ülésre. Igen, mindet.. :D A típus megvolt, már csak meg kellett hozzá találni az autót. Hihetetlen árkülönbségek voltak akkor az ország nyugati és keleti felén (most nem tudom hogy van ez, mostanában nem akartam autót venni), így az ideálisat Nyíregyházán találtam meg. Balázs Hódmezővásárhelyről érkezett haza arra, hogy én már azt is letárgyaltam, hogy következő nap megyünk autónézőbe, és épp vártam a fotókat, a rétegvastagságmérővel készült adatokkal. Nem hitte, hogy tényleg... de másnap már intéztük a hitelt. No, itt jön az a rész, ami miatt azért nyílik a bicska a zsebemben (mármint nyílna, ha hordanék), amikor azt mondják, miért kellett devizahitel. Egyetlen hitel lehetőség jött szóba. Kitaláljátok? Svájci frankos. Akkoriban 156 Ft volt egy frank , és semmi nem utalt arra, hogy félnünk kéne. A törlesztőrészlet nagysága olyan volt, amiről azt gondoltuk akkor, hogy "ezt bármikor ki tudjuk fizetni". 32 ezerrel kezdtünk. És tényleg jó ideig ennyi is volt. Azóta eltelt már egy pár év, még mindig fizetjük. (Patrik nyolcadikos lesz, amikor letelik). Csak most már 50 ezer fölött törlesztünk. Többször szóba került (épp ma is), hogy lassan eljutunk a teherbíró képességünk végére. Mert csak az autó havi hetvenezer (törlesztés, és egy tank benzin), vissza kéne adni. Igen ám.. de akkor mi lesz? Nem lesz autónk sem, bebuktuk az összes eddigi befizetésünket, és ha nincs szerencsénk, még majd mi tartozunk a banknak. A végtörlesztésbe ugye mi nem estünk bele, lévén nincs jelzálog rajta (az autó a hitel fedezete, de nem jelzáloggal terhelhető), ráadásul az események tükrében azt gondolom, az is egy hatalmas csapda.. mert majd most az MNB kénytelen lesz jegybanki alapkamatot emelni, hogy mentse, ami még menthető (ha egyáltalán megteheti még), akkor pedig ők is ugyanott lesznek, ahol a part szakad.. (de ne legyen igazam).
Szóval, amikor olvasom, hallom ezeket a hatalmas okosságokat másoktól, akkor szívesen elmesélném nekik, hogy az emberek nagyon nagy része nem azért adósodott el más ország valutájában, mert jódolgában épp nem tudott mást csinálni, hanem mert csak így kapott hitelt. (az most gondolom demagógnak minősül, ha idevetem, hogy legkevésbé a magyar bank támogatott bárkit is abban, hogy építhessen, vehessen, a külföldi tulajdonú meg jóhogy nemzetközi valutában ad.. a bankszakma a világ legnagyobb üzlete..) Emberek ezrei, tízezrei vannak ma abban a helyzetben, hogy van egy házuk, autójuk, amit még évekig fizetni kell, de egyre nehezebb. Márpedig ha nem fizetjük, akkor bajban vagyunk, mert azt ugye nem lehet. A saját országunk akkor is cserben hagyott bennünket, meg most is. Ugyan minek nevezzem azt, hogy akkor senki nem avatkozott közbe, amikor ezt a rengeteg valutahitelt folyósították? Pont úgy, ahogy most sem avatkozik közbe senki, amikor épp ma rekordmélységbe repült a forint.
A legszomorúbb mégis az, hogy még mindig az a fontos, hogy "minek vetted fel, Te hülye", ahelyett, hogy egy együtt érző mosolyt adna legalább. Csoda e, ha üresek az utcák, a boltok, és mindenki búskomor? Mától a benzinár is csúcsot dönt megint.
Mi lesz ennek a vége?
De a jó hír az, hogy ma elkészült három új küszöbünk is (apósom hajlította valami lemezből, Balázs rakta a helyére), úgyhogy ha minden kötél szakad, már mindenkinek van egy saját, amit rághat. :))))

10 megjegyzés:

  1. A befejezés remek volt :)
    Igazi írói lépés.
    Írjál bármit, de kezdd el.
    Írj életnovellákat, meséket, bármilyen történetet, de kezdd el, mert jó vagy benne!

    VálaszTörlés
  2. Amúgy én a minek szült ennyi gyereket ha anyagi gondjai vannak, ha rádől a ház, véleményektől vagyok bosszús.
    Meg a miért nem műveli a kertet, én is neveltem gyereket, és műveltem című okoskodástól, de ilyen okoskodók minden témában akadnak.
    Le kell szarni őket, te tudod a te igazságod. Egyébként sorsok kérdése az egész. Nektek ebben ez jutott, ebben kell helyt állni, meg fogjátok oldani, nem kerültök padlóra.
    Mi is akartunk felvenni felújításra, egyéb hitelkiváltásra, de rohadtul nem akart összejönni. Akkor bosszantott, aztán kezdtem hálát adni érte, hogy minden úgy van, ahogy lenni kell, de van más nehézség. Ettől nekem sem lett könnyebb, csak máshogy nehéz. Valami mindig van, ez itt a lényeg, és az, amit írtam, hogy meg fogjátok oldani.
    Az okoskodó barmok pedig azt hiszik, a kis meleg kutyaszarukban üldögélve, hogy attól hogy neked rossz, nekik jobb, hurrá, nem ő szív, szívj te nagyobbat, még rúg egyet rajtad.
    Na ezért kell letojni magasról, bosszankodj olyanon, ami felett van valami befolyásod :))
    Puszi

    VálaszTörlés
  3. Felénk is sok a nehéz helyzetbe jutott ember. A kis ember mindig csak áldozat lehet... most is csak játékszerek vagyunk. Bizony a mindennapok szorongatása nagyon meg tud nyomorítani. Mi itt a faluban naponta beszélünk arról, hogy itt mi hogy akarjuk túlélni és mit tudnánk tenni azért, ha bedől minden helyben el tudjunk látni dolgokat. Úgy érzem meg van a helyi akarat és meg lesz hozzá az erő... Velünk az Isten!
    Nagyon jó a küszöbös csattanó! Meg is számoltam, hogy nálunk is van egy pár, de az inkább botló, mert a küszöböt még nem alakítottuk ki. Jó lesz megtenni, hogy legyen mit rágni:o)!
    Amerre megyek mindenkit ez a téma foglalkoztat: bizonytalannak látják a mindennapokat! Erika

    VálaszTörlés
  4. Beus, ha erre jársz: bartoserika66@gmail.com
    Várom, hogy jelentkezz, mert nagyon elszorult a szívem! Erika

    VálaszTörlés
  5. Nagyon megértelek Dius! Bár nekünk nincs hitelünk, de nem is merünk lépni most házeladás, költözésbe, és egy 10 éves kocsit vettünk tavaly. Nem bánom, de az biztos hogy akkor annak idején ez volt az ésszerű. Akkor senki sem mondta, ne csináld, nehéz lesz a jövő..volt hogy kisebb hitelekhez nem is kellett kezes.
    Szerintem egy autó nem luxus ma már, bár a benzin ár mellett, én is nagyon meggondolom, mikor ülök bele,ha lehet egy alkalommal elintézek mindent! De aki kocsival jár dolgozni??? Nehéz, de volt ettől nehezebb is régen, csak szomorú, hogy nem előre felé megyünk hanem hátra.:-(

    VálaszTörlés
  6. Abszolút megértelek, és nagyon drukkolok, hogy sikerüljön valahogy kilábalni a kutyaszorítóból. Én nem vagyok hozzáértő, de nincs valami olyan lehetőség, hogy átválthassatok forintalapú hitelre? vagy ez csak a lakáshitelnél van? Vagy esetleg fölvenni valami fix törlesztésű személyikölcsönt, amiből ki tudnátok fizetni ezt a buta frankos hitelt? Bár gondolom rég körbejártatok már minden lehetőséget.

    VálaszTörlés
  7. Mi alig több mint 2 éve vettünk autót (használtat), szintén svájci frank hitelre...Akkor kérdeztem a férjem, hogy forint hitelre nem lehetne? Nem sok jót mondanak a svájci frankos hitelek kilátásairól. Azt felelte az uram, most is előttem van, hogy van forint hitel is, naná, de dupla kamatért!!! Milyen érdekes....Reméltük, hogy nem szabadul el a frank (vagyis a forint...) nem jött be.

    VálaszTörlés
  8. Demagóg leszek, de az ilyen bejegyzések olvasása után, méginkább kinyílik a bicska a zsebemben, hogy a te és az én pénzemből az Operában ünnepelnek azok, akiknek ezt köszönhetjük.

    A befejezés viszont arról tanuskodik, hogy a humorérzékedet nem veszítetted el. Ennek viszont nagyon de nagyon örülök. És hiszem, sőt ha a jóslatokban hinni lehet tudom, hogy lesz még jobb is..vagy inkább Bródy új dala kellene ide? Én mostanában sokat dúdolom.
    Ölel,

    Ági

    VálaszTörlés
  9. Amikor mi felvettük a hitelt, nagyon nem akartunk svájci frankot. Nem kaptunk szocpolt, mert nem ígérhettük meg a harmadik gyereket a meglevő kettőre, pedig akinek egy sincs, megígérheti a kettőt. És használt házat vettünk budapesti agglomerációban, ami vidéknek számít, de az árak bőven budapestiek voltak. Sőt. Így elestünk minden normális lehetőségtől, támogatástól, hiteltől, gyakorlatilag személyi kölcsönre vehettünk volna házat. Kiszámoltuk, hogy ha 300ft-ra megy fel a svájci frank, akkor lesz annyi a törlesztő, mint ha forint hitelt veszünk fel. Egy dologgal nem számoltunk. Hogy a tőke is nagyobb lesz. Ez nem jutott eszembe. Ez csak azért lényeges, mert ha nem tudjuk fizetni, mindent vesztünk, nincs menekülési útvonal. Nekünk most talán sikerül hiteltkiváltani forintra. Magasabb lesz a törlesztőnk, mint svájci frankban. Eleinte kb ugyanaz, de tutira emelkedik majd a bubor. De az, hogy legalább nem nekem kell fizetni, ha eladom a házat, mert baj van, ez olyan biztonságérzetet ad, hogy inkább vállalom, hogy meghúzzuk a nadrágszíjat. Már előre.

    VálaszTörlés
  10. Heni, köszi. Kezdjem el...vagy inkább folytassam.. :))
    Persze, megoldjuk, mindent megoldunk, amit kell.. :)
    Erika, azért ne legyen szüksége senkinek a küszöbökre. :)
    Anikó, noigen, nem kéne, hogy luxus legyen. Már a mi autónk is tíz éves lesz lassan... csak még nem a mienk. :D
    Bea, a legutolsó info szerint már nem járnánk jól semmiféle váltással. A végtörlesztésre nem volt lehetőségünk (mert nem jelzálog-alapú), így nekünk ki kellene fizetni a "büntetést" az előtörlesztésre, ami közel négyszáz ezer forint. De azért talonban eltettem a gondolatot, hogy újra felkeressem a bankot, ha a helyzet tovább fokozódik.
    Poppy, nekem van ismerősöm, aki forint alapú hitelre vett lakást.. az ő törlesztője is elszabadult már.. és ez az igazán érdekes. :)
    Ági, hát igen, rengeteg pénz folyik el az ilyesmire. Ez az Opera-gála is egy ilyen bicskanyitogatós volt, de az is, amit egymás között kiosztogattak tizenharmadik havi jutalomként, mikor családok tízezrei alig tudtak valamiből karácsonyt ünnepelni. Bródy új dala valóban nagyon ülne ide.. :)
    Kikocs, mi azért nem költöztünk, mert sehogy nem kaptunk kölcsönt.. hasonló okokból, amit írsz. Ma hálás vagyok érte, egy lakáshitellel már a humorérzékem is cserbenhagyna. Remélem, hogy a forintra váltás valóban segítség lesz, szívből kívánom, hogy így legyen. :)

    VálaszTörlés