2012. jan. 10.

Help...

Ilyen még nem volt. Ma este körülbelül húsz különböző magyarázattal olvastam el ugyanazt. Természetesen az eredetivel kezdtem. Aztán, amikor már azt gondoltam, hogy ahhha, már értem végre, akkor hirtelen újra összezavarodtam.
Hogy miről is van szó? A családi adózásról, természetesen. Tavaly nem okozott egy pillanatnyi fejtörést sem, mert én a minimálbért keresem, amiből ugye volt még adójóváírás, így aztán mást nyilvánvalóan nem tudtam igénybe venni. Maradt Balázsnak az összes. Illetve hát annak az a töredéke, amit megkaphatott belőle. (csak álom, hogy annyit keressünk, hogy maximálisan kihasználhassuk, pedig de jó is lenne) Az idén viszont megszűnt az adójóváírás, így akár valamennyit én is érvényesíthetek a gyerekek utáni adóalap csökkentésből. De sehogy sem megy a fejembe ez... hogy akkor most, ha nyilatkozunk, hogy megosztjuk, akkor meg kell osztoznunk a gyerekeinken? És mondjuk Balázs kap kettő után, én meg egy után? És erről muszáj úgy nyilatkozni, hogy minden hónapban én is kérem, ő is kéri? Nem lehet olyat, hogy év végén én majd annyit igénybeveszek, amennyit befizettem? Mondjuk, lehet, hogy ez eleve hülyeség.. kár lenne havi nyolcezer forintot is állambácsi zsebében hagyni, mert az tizenkettővel szorozva már 92 ezer forint, amit én hiteleztem meg az országnak. Ennyire meg nem tudom vagyok e jó fej. De ami végképp nem megy a fejembe, az az, hogy ha nyilatkozunk mondjuk erről a kettő-egy megosztásról, sőt, ahogy olvastam, valamelyik gyerekünket akár el is felezhetjük (igen morbid), és akkor kettő és fél és fél gyerek után vesszük igénybe a kedvezményt. De mennyit? Ebben az esetben is a három gyerek után járót darabonként, vagy mi van???
Pedig isten bizony mondom, tavaly értettem..
Szóval, ha esetleg valaki éppen hasonló cipőben jár, mint én, és már tudja a jó megoldást, elmondaná?

Ja, és ma sikeresen kiszámoltam azt is, hogy bruttó 13ezer forintos béremelésre lenne szükségem ahhoz, hogy ne keressek kevesebbet. Vajon ennek mekkora az esélye? :D

4 megjegyzés:

  1. Mi tavaly úgy számoltuk, hogy kikalkuláltuk, mennyi kedvezmény jár 2 db gyerekre, amennyit lehetett igénybe vettem a kedvezményből én, a többit átpakoltuk Tibire, aki csak év végén számolhatja el egyébként is.

    VálaszTörlés
  2. Igen, Popianyu jól írja. Az összeget kell megadni.
    Pl. nyilatkozom, hogy blabla 3340ft összegben kívánom igénybe venni
    a többit értelemszerűen.
    És igen, az adóbevallásban is figyelni kell, hogy maradt még összeg, és ha akár 50 ft maradt, ami igénybevehető, azt is visszaigényelheted az adóbevallás beadásával. Mert mondjuk kapsz jutalmat, 13. havit, hivatalosan, és abból nem szoktak családi kedvezményt vonni. Az igazoláson, amit majd a munkáltató kiállít, szerepelni fognak ezek az összegek, a megfelelő sorokba beírva pedig mindenre fény derül :)
    Igaziból semmi nem változott az eddigi gyakorlathoz képest, csak az összeg nőtt meg, ezáltal ugye többen kerülnek oda, hogy meg kell osztani. Fontos, hogy a nyilatkozatokat mindketten kitöltsétek, és mindkettőtök munkáltatója aláírja.

    VálaszTörlés
  3. Az a fura, hogy én most váltam hivatalosan ismét aktívvá a munkahelyemen (eddig GyEs-en voltam az Ikrek által, most pedig még a "kötelező" szabimat töltöm), és automatikusan úgy számolták, hogy nálam vannak a családi adókedvezmény összes tételei... Nem kellett (még) egy fia nyilatkozatot sem (alá)írnom...
    Ja, köztisztviselő vagyok, hozzátenném!
    Kíváncsi vagyok, hogy nálunk mit eredményez ez...
    Hajrá, Dius!
    Szilvi

    VálaszTörlés