2011. nov. 5.

X faktor

Sosem titkoltam, itt sem, hogy nézem. Mi több, kezdettől fogva, tehát a válogatók elejétől nézem, így aztán mire elkezdődött a show, már kialakultak a kedvenceim. A 12-ből, akik bejutottak az élőshow-ba, minimum kilencen nagyon-nagyon szimpatikusak voltak nekem. Fülem továbbra sincs a zenéhez, legalábbis engem simán át lehet verni egy-egy hamisabb hanggal, észre sem veszem. Arra szoktam hagyatkozni inkább, amit a zenéjük, az előadásuk kivált belőlem. Általában nem is csalatkozom ezekben a megérzésekben. Valahogy azonban ez a mostani széria rendre csalódást okoz. Na nem, nem az énekesekkel van a baj, sőt. Azt gondolom, a mostani társaság kicsit erősebb mezőny is az előzőnél, mert valahogy mindannyian sokkal jobban akarnak tetszeni, megfelelni, mint az előzők. Vagy csak jobban kimutatják ezt a vágyukat, nem tudom. A kiesések viszont most már harmadszor okoznak mérhetetlen csalódást.
De kezdjük a legelején. Amikor még a mentor-házas válogatók voltak, igen komolyan drukkoltam, hogy Malek Miklós azt a három fiút vigye magával, akit én gondoltam. És úgy lett. A két Tibi, és Tamás lett a huszonöt év felettiek képviselője. Ez a három fiú hihetetlen hanggal rendelkezik szerintem, legalábbis olyan érzéseket csalogattak már elő belőlem, amire nem is túl sokan képesek. Rögtön az első adásban kiesett Gyurcsik Tibi, amit nem tudtam mire vélni.
Keresztes Ildikó válogatóján egyetlen dolognak drukkoltam, nehogy azt a fura fickót magával vigye, aki inkább ijesztő volt, mintsem szórakoztató. Jó döntésnek gondoltam, hogy az egyébként fantasztikus hangú, de rettenetesen érzékeny Barna Gergelyt hazaküldte. Lil C. ugyan nem az én műfajom, főleg nem a Michael Jackson imádatával, de szórakoztató egyéniség, és lenyűgőző a tánctudása. Baricz Gergő az, akinek a látványától is mosolyra szalad az ember szája, attól pedig, ahogy a szüleivel beszélt az egyik kisfilmben, könny szökött a szemembe, és egy életre megnyert magának. Demes Tamás pedig, fiatal kora ellenére hihetetlen érzéssel énekelt, az a fajta énekes, akitől az ember megborzong, bármit is ad elő. Nos, ő esett ki másodszorra. :(
A harmadik adásnál éreztem, hogy bármennyire is megható volt az elején az Ikrek produkciója, úgy lesznek ők, mint a süniben a dauer. Az az egy, az kevés lesz végig. Az élő show ritmusát és kihívását szerintem nem tudták jól kezelni, így aztán annyira nem lepődtem meg, amikor múlt héten ők kerültek sorra. A csapatok közül egyébként a Rocktenors az, akiket minden tehetségük ellenére én nem tolerálok jól. Ez valószínűleg a zenei hozzá nem értésemből fakad, engem már nem szórakoztat ez a fajta zene, amit ők csinálnak. Egyszer jó volt, de folyamatosan ugyanaz, az uncsi. És nem borzongat, nem lesz gombóc a torkomban, nem mosolygok, ellenben néha öngyilkos gondolataim támadnak attól, ahogy látom, hogy micsoda szenvedést adnak elő a színpadon. Nem titok, hogy a csapatok közül a szívtipró Apollo 23 volt a kedvencem. Külön-külön is bejöttek, de így együtt, nekem tényleg olyan érzésem volt, hogy huhh... :) Ha tinilány lennék, valószínűleg már ők lennének a telefonomon háttérképnek, meg ilyenek. Mindegyikőjükben van valami, érdekes, hogy mindegyikőjüknek nagyon különleges szemei vannak. Nyilván nem könnyű hirtelen egy igazi énekes bandává lenni a semmiből, de amit csináltak, nekem, laikus nézőnek, hallgatónak eladható volt. És ma, ők mentek haza. :( Keserű csalódás volt nekem.
A lányok még úgy jönnek jövő héten is vissza, ahogy legelőször, hárman. Közülük is szimpatikus mindenki. Vera üdítően fiatal és ennek megfelelően egy mosolygós energiabomba. Enikő látványos változáson ment keresztül tavaly óta, és nagyon jó látni valakit, aki ennyire érzelmes, és ennyire szerethető. Alexa pedig, az igazi élő példa rá, hogy lehet merni nagyot álmodni. :)
Nem tudom hogy alakul. Most, hogy a három szépszemű kiesett, még három nagy kedvencemért drukkolok. Kocsis Tibi, Tarány Tamás, és Baricz Gergő. Ha ebben a sorrendben lesz a vége, megbocsátom még az Apollo 23-at is. De ha nem....... hát akkor arról még írni fogok.
(a linkektől megkíméltem mindenkit, akinek fogalma sincs miről írtam.. aki meg tudja, azoknak meg amúgy sem hiányzott)

4 megjegyzés:

  1. Én is nézem (habár a tegnapiról lemaradtam - túl sokáig forgattunk).
    Nekem a kislány (Vera) a szívem csücske - a mosolya engem teljesen elvarázsol, amúgy meg teljesen egy tinisztár-alkat, és nincs gond a hangjával sem. Még Tarány Tamás nagy kedvenc, mert ott aztán van hang, meg lélek, érzelmi intelligencia is és ráadásul "földink" (XVI. ker.). De tetszik az erdélyi fiú is, meg a másik két csaj is. Valahogy, nincsen jól kitalálva a "csapat" rész, hiszen nem túl életszerű, hogy egy együttesben mindenki énekel, szerintem. Így kissé erőltetett, ezért én borítékolom, hogy Geszti nagyon hamar mentorált nélkül marad.
    Üdv,
    Szilvi

    VálaszTörlés
  2. Előre szólok, hogy bocsássatok meg nekem! Zenélni nem tudok ugyan, mára már az ének hangom is megfakult, de gyerekkoromban jártam énekkarra. Nagyon szeretem a zenét és a zene jellegő zörgést. Még a kabát rajtam van,de a rádiót már be is kapcsolom, ha hazaérek. Nem mondom, hogy szuper hallásom van, de a hamis hangok, még ha csak fals is egy kicsit, sajnos vagy nem, meghallom. Tudom jól, hogy ezek a fiatalok mennyit kűzdenek az ismertségért, no meg a fennmaradásért és hát ugye a megélhetésért. Én már az előző szériánál elvesztettem a fonalat. Bevallom azt sem tudom, ki van vagy volt az Xfaktorban, vagy a csillagszületikben. Háttérzajnak mennek a műsorok és ha a lakás másik pontjáról hallom, hogy az illető jól énekel akkor odamegyek, megnézem, de talán az veszi el a kedvemet, hogy a válogatásról mutatják az idétlenkedőket. Szoktam kérdezni költőileg, hogy elnézést ennek vagy annak miért nem szólnak a barátai rokonai, hogy talán nem kéne kínozni a mikrofont. Akik meg bejutottak, hát nagyon sokat kell küzdeni. magukkal és a többiekkel is. Gondolom nem kevésbe kerül az ellátásuk, oktatásuk. Aztán ott vannak a mentorok. Keresztest szembeállítanám saját magával. Nem bírom. Azthiszem tömény közutálatnak örvend. Gesztit elviselem ahogy Ferót is. Malektól meg a hátamon működésbe lépnek a szőr emelő izmaim.. hidegrázás. tehát inkább nem nézem. A kiesésekkor sokszor csalódtam, bár pénzt nem költök ilyesmire elvből. viszont néha kérdezem azt is, hogy hova tették a népek a fülüket? ezt sem értem, mint ahogy sokminden mást

    VálaszTörlés
  3. Nekem bejön a Rocktenors. Vagyis az, amit maguktól csinálnak, a párbajokban a mostanit kivéve nagyon jók voltak mindig. És azok szerintem saját repertoárból voltak. Gergő azt mondta, hogy szerinte azért szerepelnek ilyen gyatrán, mert a Gesztinek egyéniség nélküli alapanyag kell ahhoz, hogy tudjon csinálni valamit, ők meg már valamilyenek. Nekem tetszik a hangjuk, és nem hallom hamisnak sem, tény, hogy én szeretem azt a régi klasszikus, gitártépős, visongatós rockzenét is. Kivált koncerteken, régen. Most már azért nem járunk :)
    Abban viszont egyetértek, hogy nekik kellett volna kiesni. Nem ide valók. És a szépfiúk jobban szerepeltek.
    Nekem most nincsenek igazi kedvenceim, de tavaly sem voltak. Nagyon műnek érzem ezt a műsort, túlságosan kiszámítottnak, megcsináltnak, hogy valóban szívből drukkolni tudjak bárkinek. Nagyon megvisel időnként az, ahogy az emberekkel, versenyzőkkel bánnak pszichésen...

    VálaszTörlés
  4. Szilvi, én is azt gondolom, hogy Geszti Péter jövő héttől v. legkésőbb két hét múlva már "munka nélkül" fog ott üldögélni.
    Andi, azt hiszem, ez a műsor elsősorban a szórakoztatásról szól, azért is "kell" az elejére a válogató is. A mentoroknak is nyilván valamilyen "licenc" alapján kell lenniük ilyennek is, olyannak is. Én Ildikót tisztelem azért, amit énekesként elért, és bármennyire sok is néha, azért igenis tisztelem benne azt is, ahogy foggal-körömmel küzd a saját mentoráltjaiért. Malek Miklós valóban egy fura fazon, de szakmailag kétség nem férhet hozzá, hogy messze mindenek fölött áll. Egyszer hallgasd meg tőle a Zseton a zsákban c. dalt, lehet, hogy másképp fogsz ránézni (mondjuk szőrfelállás nélkül)
    Kikocs, el sem tudom képzelni rólad ezt a rockerséget. De tudok még ilyet... akiből ki nem nézném, mégis... (ugye Eszter... ?)
    A műsor egy levédett licenc lehet, ennek meg kell felelni. Gondolom a világon mindenhol így van ez.. mert ettől eladhatóbb a dolog bármi másnál. Gondolom akár még arra is játszanak, hogy ha kellőképp megvisel, hogy beszélnek vele, majd legközelebb már szavazol is rá. :)
    Mindenesetre azt hiszem, másképp ma Magyarországon esélyük sincs a tehetséges fiataloknak, mint ez az út, itt meg aztán rögtön be kell vállalni cirkuszt és kenyeret... mert ugye, az kell a népnek. :)
    Részemről minden tiszteletem az övék, hogy merik ezt csinálni. :)

    VálaszTörlés