2011. nov. 24.

Évek óta téma

Mondhatnám azt is, hogy emiatt néha köznevetség, máskor meg közutálat tárgya vagyok itthon. Nem mondom, hogy nem jogosan röhög ki anyám, vagy idegeskedik miatta Balázs. Mert amúgy végül is van ám igazuk is, ha azt nézzük, mi a normális. De nekem papírom is van róla, hogy nem vagyok teljesen normális (csak azt a botozás dolgot is megszereztem volna...:D), úgyhogy van mentségem. Vagyis nem, nincsen, mert ezt nem fogadják el. Igaz, nem is szoktam erre hivatkozni. A legtöbb esetben nem szólok semmit.
Aztán ma délelőtt azon gondolkodtam (sok egyéb más mellett), hogy vajon, ha egyszer elmesélném, akkor is kiröhögnének, vagy épp idegeskednének miatta? Vagy akkor még inkább... nem tudom. Ja, és már a második bekezdést írom, és még mindig nem derült ki, miről van szó. Mert cselesen nem azt adtam címnek, amit akartam. Az lett volna eredetileg, hogy "én és a reggelek". Jobban mondva a felkelés és én. Nem vagyunk jóban. De nem csak úgy nem, hogy utálok felkelni, hanem egyenesen képtelen vagyok rá. A telefonom a legnagyobb hangerőre van állítva, a csengőhangomra ráadásul. Valószínűleg hallom, mert le szoktam nyomni. Aztán alszom tovább. Anyám 6:40-kor hív először. Ezt már féléber állapotban gyorsan kinyomom, hadd higgye azt, hogy már ébren vagyok. Aztán 6:50-kor újra hív, és újra eljátsszuk ugyanezt. A legritkább esetek közé tartozik, amikor ilyenkor már tényleg ébren vagyok. Az esetek 99 %-ában 7:00-kor Balázs erélyes ébresztésére kapom össze magam.
Ilyenkor még vagy öt percig remeg a kezem (nem, nem felessel kezdek, nem attól múlik el), és minimum százszor kap el a vágy, hogy visszafeküdjek. Aztán már sínen vagyok, és fél nyolcra mindig elkészülünk mindennel. Úgyhogy lehetne az is, hogy mit idegeskednek, tök menő vagyok, fél óra alatt összekapok mindenkit tízóraistól, mindenestől.
De tudom, hogy ez így nem normális. Meg tényleg, mi van, ha egyszer Balázs nem ér haza? Ma reggel valószínűleg vígan aludtam volna fél nyolcig. Egyetlen igazán komoly dolog van ezzel kapcsolatban, ami azt gondolom, az egésznek az alfája és omegája. Gyakorlatilag az ébredés első percétől kezdve az elalvás utolsó pillanatáig száz százalékon pörög az agyam, termeli az adrenalint. Az elalvásom a legtöbb esetben egyfajta beájulás. Amiatt, hogy egyedül vagyok esténként/éjszakánként a gyerekekkel, nagyon sokáig képes vagyok fennmaradni abbéli félelmemben, hogy betörnek, vagy ilyesmi. Az a biztos, ha ébren vagyok, ha alszom, semmire nem ébredek fel. Szóval, épp tegnap éjjel is még negyed kettőkor megnéztem az órát. Akkor jött Erik alvajárni. (ja, igen, mostanában újfent előfordul ez, ami pedig már több éve megszűnt) Előtte egy órával még valami zörgés miatt kb. 896 volt a pulzusom, és erősen füleltem, vajon honnan jöhetett a hang, és gondolkodtam, merjek e kinézni. (nem mertem). Ezek után valamikor beleájultam egy alvásba, és a következő emlékem a reggel hét körüli hercehurca.
Azt gondolom, a mély alvás periódusában kell kelnem, azért olyan nagyon nehéz.
Persze, ha lefeküdnék este kilenckor, mint mondjuk minden normális ember, akkor mindez nem így lenne. Ez utoljára olyan tíz éves koromban fordult elő velem, tizenegy évesen titokban már visszakapcsoltam a lámpát olvasáshoz, mert nem bírtam aludni.
Valószínűleg meg kell változnom e téren is, és valószínűleg meg is fogok előbb-utóbb. Félő, hogy inkább utóbb lesz ez, mint előbb.

4 megjegyzés:

  1. Egyrészt jót nevettem az írásod hangulatán, másrészt nagyon sajnállak, hogy valószínű nem igazán tudod kipihenni magad. Egyébként mit érdemelne az a bűnös, aki hozzátok éjszaka belopakodván téged ébren találna? Képzeld! Én évekig aludtam úgy, hogy egy üres májkrémes doboz volt a bejárati ajtó kilincsére rakva belülről, ha valaki kívülről lenyomja kegyetlen csörömpöléssel huppanjon a padlóra... az ajtó mögé pedig természetesen husáng volt támasztva, ha már jön méltó legyen a fogadtatás. (Ekkor én is egyedül voltam a gyerekekkel...) Véget pedig ennek az vetett, amit oly sokszor írtam, hogy megéltem az Isteni gondviselést, megtapasztaltam az oltalmát. Aztán kb. 40 éves koromtól tudatosan építem az egészségem (lelkit, testit egyaránt), minden nap sétálok a szabadban, másnaponként testgyakorlatokat végzek, nem tévézek, reggel-este ima, időben fekszem. Általában éjjel felébredek (úgy, mint most), írok pár sort, olvasok két oldalt és szundi 5.30-ig. Egyébként ki fogod tudni billenteni magadat ebből! Kell hozzá kis idő, de ha tudatosan rámész arra, hogy legyél a friss levegőn, időben feküdj, sokat segít! Drukkolok! Erika

    VálaszTörlés
  2. De szeretnék én is jó elalvó lenni!
    Megértelek Dius, én is nagyon későn fekszem, és úgy érzem, hogy a reggeli órákban pihenek igazán. Szívem szerint minden nap délig aludnék, de ez megvalósíthatatlan. Minden reggel morcos vagyok, nyűgös, ideges...ilyenkor utálom magam, megfogadom, hogy ezen változtatni fogok...eljön az este, bekapcsolok bagoly üzemmódba, és minden kezdőik előlről. Tetszik Erika megjegyzése, erőt adó, úgy érzem meg kell változnunk mindkettőnknek, mert úgy mindenkinek jobb lesz. Ha rátaláltál a változáshoz vezető útra, légyszi mutasd meg nekem is :)
    Csilla

    VálaszTörlés
  3. Én is félős vagyok, szóval valahol értelek, másrészt meg keresztény, szóval egyetértek Erikával is, de legyőzni magunkat nagyon nehéz.
    És minél fáradtabb vagyok, én annál nehezebben alszom el, szóval a sokáig fennmaradást is értem, emiatt szedem én szorongásoldót a nyáron...
    Én azt javaslom, hogy legyen a gyerekeknek is saját ébresztőórájuk. Már elég nagyok hozzá. A legnagyobb biztosan. És ha már ilyen vagy, és ők nyilván szeretnek ilyennek is, legfeljebb ők keltenek hétkor, vagy háromnegyed hétkor. Ennyi biztos belefér.
    Húgom és öcsém is ilyen bármit átalvó, akár napokon keresztül is, nem biztos, hogy a korai fekvés segítene rajtad, legalábbis rajtuk semmi nem segített :)

    Ja, és már hetek óta akarom írni a szerda-betegségre, hogy nincs ilyen az intézményi étkeztetésben, hogy szerdánként mondjuk mindig tejeskávé van, vagy valamilyen főzelék, tészta, leveskocka-leves vagy ilyesmi? amire esetleg rosszul reagál a szervezete. Ez elég ésszerű indok lenne a szerdai rosszullétekre.

    VálaszTörlés
  4. Erika, a levegőn vagyok annyit, mint bárki más. Ha eddig nem is volt ez így, most Arthur miatt is.. A korán fekvéstől egyelőre hideg ráz, de lehet, hogy azt is meg lehet szokni, alkalomadtán kipróbálom majd.

    Csilla, ó, igen, délig én is simán el lennék. :D Igérem, ha meg lesz az út, megírom okulásul. :)

    Kikocs, van nekik is ébresztőjük. Csak mindig elfelejtik beállítani. Mondjuk Eriknek van ilyen belső órája is, ő jött már ébreszteni. :D
    A szerdás gondolatod jó gondolat, így kapásból nem tudnám megmondani, de figyelni fogom az étlapot. Köszi az ötletet.

    VálaszTörlés