2011. nov. 25.

Bóvli

Ezek vagyunk mától a Moody's hitelminősítő szerint. Mármint Magyarország. Na, bóvlinak csak a köznyelv hívja, ők "befektetésre nem ajánlott" cimkét raktak ránk. Valljuk be, joggal.
Azt gondoltam, hogy majd akkor most, hogy egy ekkora "név" ad egy ilyen gyatra minősítést, majd elgondolkodnak a narancssárga katonák odafent a Parlamentben. Mondjuk hogy csak ők gondolják úgy, hogy, miniszterlnök úr szavait idézve "Igenis jó úton haladunk, csak még a háztartások nem vették észre." Hát, nem tudom mi a jó út. Vagy kinek mi.. ugye. Tegnap befizettem minden idők legmagasabb kocsitörlesztőjét. 50.450 Ft-ot. Amikor elkezdtem dolgozni, még elég volt a fizetésem rá (ami ennél tizenkétezerrel kevesebb). A benzin 400 Ft. Egy-egy hétvégi bevásárlás, amiben ugyan van hús, felvágott, tej, gyümölcs, zöldség, és joghurt is még, tízezres nagyságrend. Szóval, jó úton haladunk, és valóban, nekem még nem tűnt fel.
Na de ezek után, hogy megjött ez a bóvli minősítés, és természetesen az összes devizaárfolyam hanyatt-homlok megindul felfelé, tartottak egy tanácskozást az ország közgazdászaival. Nagy nevek voltak ott, az MNB volt elnökei, és természetesen a mostani nagy nevek.. Utána meg volt a sajtótájékoztató, aminek a második percében már azt gondoltam, hogy na neeee. Mert még mindig tartja magát ez a minden nagyon jó, minden nagyon szuper dolog. Jó az út, növekszünk, gyarapodunk, csak hát itt a világ összeesküdött a forint ellen. Bahh... elképzeltem, ahogy Amerikában szúrja a szemüket a mi forintunk. És az valahogy úgy zajlott, hogy két amerikai pénzügyi zseni megbeszélte magával, hogy nem jól van az úgy, hogy egy dollárér már csak kétszáz forintot adnak (pontos számot nem tudok, csak saccoltam), gyorsan terjesszünk el valamit, hogy hadd legyen kettőszázötven, és majd akkor megyünk, eszünk téliszalámit, és iszunk hozzá pálinkát. Ugyanmár...
Idegesít engem ez a rengeteg burkolt megjegyzés, harci utalás, nyugtalanít a most már második országos katasztrófa-próba. Folyamatosan azt próbálják velünk elhitetni, hogy az egész világ (és a bankok) összeesküdött szegény kis országunk ellen, és csak egy narancs lobogó alatt lehet ebből kitörni. Szerintem meg belülről rohad ez az egész, nem kívülről.
Nem, nem vagyok ellenzék-hívő, mert az ellenzék sem jobb a kormánypártnál. Nem tudnék megnevezni egyetlen politikust sem, akinek a szakértelmében lehetne bízni. Tulajdonképpen azért drukkolok, hogy ne legyen igazam a rossz előérzeteimmel a jövőt illetően.

(bocsánat a kissé politikai felhangú bejegyzésért, de ez kár lett volna, ha bennem marad...)

4 megjegyzés:

  1. Nem tudom elképzelni melyik a rosszabb:
    - Ha tudják, hogy ez a jeges lejtő, de valami korcs kíméletből nem közlik, (pedig összefogással még menthető lenne talán a helyzet)
    - Vagy hiszik amit mondanak (bár ennyire senki nem lehet hülye)

    VálaszTörlés
  2. Heni, mindenképpen a második a rosszabb. Az elsőben még esetleg egy kis emberség is van, még ha rettenetesen buta is ennek is. A második szimpla megalománia.

    VálaszTörlés
  3. Az a baj, hogy ez nem egyszerű egy kicsit sem...
    De akkor azt is elmesélem, hogy itt nálunk a nagy ködösben meg leállítják jövő szerdán a tanítást, meg a repülőket, mert sztrájkba lépnek a közszolgálatosok.
    Közben itt is 1,30 a benzin, amikor kijöttünk 0,89 volt, folyamatos megszorítások és elbocsájtások vannak :(
    Sehol sem jobb a helyzet sajnos, az olaszokról, franciákról és a görögökről nem is érdemes már beszélni sem... :(

    VálaszTörlés
  4. Timi, a remény marad csak úgy tűnik.. de sokan vagyunk, akik legalább még reménykedünk. :)

    VálaszTörlés