2011. aug. 20.

Allergia

Bátran mondhatom rá, hogy korunk népbetegsége, hiszen úton-útfélen így emlegetik a nálam sokkal képzettebbek is. Úgy rémlett, hogy egyszer már írtam erről, de sehol sem találom.. úgyhogy lehet, hogy csak akartam.
Amikor írtam a 90 naposról, ott említettem, hogy az allergia is távol maradt. Na, azóta sajnos már újfent közel van, mondhatni túl közel. A héten naponta változik a rettenetes és a még elviselhető kategória. Mit naponta? Akár óránként is. Parlagfű és fekete üröm allergiája van Balázsnak. Pár éve jelentkezett először, akkor, azon az első nyáron majdnem meg is fulladt tőle. Rettenetes volt. Elment allergológushoz, ahol kimutatták ezeket az allergiákat, kapott rá gyógyszert, orrspray-t, szemcseppet, és mondták, hogy évente egyszer kontroll. Még kétszer elment, harmadszorra mondták, hogy jó, hogy itt volt, gyógyszert vegyen magának amilyet akar, mert a támogatást elvették. Bahh.. mekkora üzlet, mi? Nem elég, hogy nem kap levegőt, prüszköl, viszket a szeme, az orra, a szájpadlása, a torka, még fizessen 3-4ezer forintot 15 db gyógyszerért, amiből napi kettő is kell.
A szép az egészben, hogy tapasztalataink szerint a különféle antihisztaminok csak nagyon rövid ideig képesek enyhíteni a tüneteket, igen hamar hozzászokik a szervezet, és kezdődik minden elölről.
A héten jártamban-keltemben mindenhol találkoztam olyanokkal, akik nagyon szenvednek ugyanettől. Volt, aki azt mondta 'eddig azt hittem ez is csak valami úri nyavalya, de hallod.. az ellenségemnek sem kívánom..' Megértem. Mindenki ugyanazokkal a gondokkal küzd, drága a gyógyszer, nem is tudja mit szedjen, mellé még szemcsepp, orrspray, és még külön figyelni kell, mi csinál keresztallergiát, mert azt kerülni kell, ha jót akar az ember magának..
Keresztallergiával is volt már dolgunk.. csak nem Balázsnak, hanem Patriknak. Merthogy igazán buli legyen az élet, Patrik is allergiás, csak ő tavasszal.. a korán virágzó fákra. Ami keresztallergiában van a dinnyével. Sem ezt, sem az allergiát nem tudtuk egészen tavalyig, pedig kicsi kora óta minden tavasszal két hónapig köhög. Most, hogy már van rá ventolin, singulair, és aerius, már nem. Ja, mert hogy addig szenvedett így.. hogy mire kiderült, már aktív asztmája is van tőle.
Na de nem panaszkodni akartam, hanem leírni, hogy mekkora gáz már, hogy akármerre megy az ember, embermagasságban áll a határban a fekete üröm is, a parlagfű is. Nem értem, miért nem lehet kiirtani? Nem tudom hányan allergiások rá, de nagyon sokan.. felnőtt, gyerek egyaránt. Tudom, demagóg dolog ezt mondani, de ha 300 millió van tüzijátékra, meg újabb párszáz parlament kivilágításra, esetleg valamennyi csak jutna legyomirtózni az utak mentén a földeket. Hátha jövőre kicsit kevesebben lennének betegek. Azt amúgy sem értem, hogy ha az önkormányzat megbüntethet bárkit, akinek a telkén parlagfű van, akkor miért nem mutat példát? Nálunk is van a lakótelep és az uszoda között egy terület, ahol nekem a derekamig ér a parlagfű. Vígan virágzik, és viszi a szél a magjait szerteszét.
Tudom, tudom, nem fontos ez.. odafent. Pedig fontos kéne hogy legyen. Mert komoly betegségek alakulnak ki egy-egy kezeletlen allergia hatására. Arról nem is beszélve, hogy hány ember életminősége romlik ilyenkor komoly mértékben.
Nyilván nem az én írásom lesz az  bizonyos fecske.. de miután már napok óta gondolkodom erről, hát leírtam. :)
És a végére, esetleg sorstársaknak, Balázs jelen pillanatban kétfajta antihisztamint szed (cetirizine hexal és erolin), és rhinospray plus orrspray-t használ. Amikor nagyon brutálisan erősek a tünetei, mindezek mellé még iszik egy calcimusc injekciót (mióta az első évben majdnem megfulladt, mindig van itthon). És kerüli a dinnyét, a paradicsomot, a banánt, a zellert..

4 megjegyzés:

  1. Naná, hogy jó buli az allergia... a gyógyszergyáraknak. A bankok mesterkedései kutyagumi hozzájuk képest. A parlagfűvel nem lenne gond... mivel egy csomó betegségre jó, de elhitették velünk, hogy irtani kell, mert allergiát okoz, ami valójában nem is a növény miatt alakult ki, a parlagfű a parlagfű-allergiát is gyógyítja. De mivel nem tudjuk, nem használjuk, és gazdagítjuk a gyógyszergyárakat. Hiszi aki hiszi, aki nem, meg járjon utána. Érdemes elgondolkodni azon, hogy vajon a gyógyszeripar miért lobbizik a gyógynövények forgalmazása ellen, és miért betegítenek meg az oltások... Persze, hogy elhisszük, amit az orvos mond, mivel ezt tanulta az egyetemen, mivel ott ezt tanították neki. Minden tiszteletem, hogy évekig tanult, aztán gyakorlat... stb, mire praktizálhat, de akkor is sötétben tapogatóznak, és ahogy észrevettem egyre kevesebbet tudnak a betegségekről. Még mindig nem jöttek rá, hogy az emberi testet egyben kéne kezelni, nemcsak a testet magát, hanem a hozzá tartozó "lelket" (nevezze mindenki aminek akarja) is. És persze vannak emberek, akik örök szkeptikusok maradnak az ősi/hagyományos/természetes gyógymódokkal szemben, de hát mindenkinek szíve-joga, hogy úgy dönt, nem akar meggyógyulni... mert talán akkor be kéne ismerni, hogy hatásosak a gyógynövények, vagy épp a homeopátia. Nagyon nem szeretik a gyógyszergyárak ha mi egészségesek vagyunk, ezért lobbiznak a kormányoknál, és mivel elég erős a befolyás, hát engednek nekik. Lehet azt mondani, hogy összeesküvés-elmélet, lehet az is, de vajon miért nem adták oda egy kutatóorvosnak az oltások összetételét? Hát nem azért, mert úgy gondolták majd olcsóbban előállítja. De már így is lebuktak, hogy mi minden van benne, ami nem kéne... és még folytathatnám.
    Jó hosszú lett, és biztos sokan nem értenek egyet, de vállalom a véleményem.

    VálaszTörlés
  2. Egész nap törtem a fejem, hogy vajon akkor ha jövő tavasszal valamilyen fondorlattal becsempésznék valami "gyógy-parlagfüvet"(homeos, v. akármi), akkor tényleg képes lenne a szervezet öngyógyításra sarkallni önmagát?
    Félelmetes egyébként, ha nagyon mélyen gondolkodunk el ezen.. mert összerakva még a Norbi-féle (mármint az általa hangoztatott)"direktetetéssel".. huhh...

    VálaszTörlés
  3. én csak annyit tudok, hogy állatorvos uram négykeresztes kutya- és macskaszőr allergiával költözött hozzám, a panelba, ahol már lakott két négylábú macskalány. az első időszakai csapnivalóak voltak, éjjel tüsszögött-köhögött, sokszor ki kellett vinnünk a macskuszokat. aztán egyik napról a másikra megszűntek a tünetei. majd újabb kíváncsiságból elkövetett vérvételem -az uram ellen- eredményeként egy negatív allergia teszt lett. és azóta sincs baja.
    Sokk terápia. van ilyen. és működik is. :D

    VálaszTörlés
  4. Hát ezt a sokkterápiát én nem hiszem, hogy direktben alkalmaznám.. elképzelem magam, ahogy húzkodom kifelé a határban a parlagfüvet, és itthon vázába teszem.. :D :D :D
    A következő posztom meg vagy a válásomról szólna, vagy a börtönből írnám (mondjuk erre használnám a beszélőt). :D

    VálaszTörlés