2010. márc. 11.

Így jártunk...

Hogy ne érezzem a pech-szériánkat kicsit sem leáldozóban, tegnap reggel, mikor még csak félig nyitott szemekkel lebotorkáltam a galériáról, elkezdtem ébresztgetni az iskolásokat, és kiértem a konyhába, hogy kakaót melegítsek, megakadt a szemem a konyhaszekrény közepén egy zöld papíron. El nem tudtam képzelni mi az, de tudtam, nem volt ott, mikor én lefeküdtem, tehát párom hajnali hazaérkezésekor jött vele. Kíváncsiságom határtalan, hát felemeltem. Alatta lapult egy sárga színű csekk. Rajta 10.000 Ft-nyi befizetnivaló helyszíni bírság. Kikerekedtek a szemeim, mert épp egy hete emlegettem anyukámnak nagy büszkén, hogy bezzeg a páromat egyetlen egyszer büntették meg, még friss jogsija volt, és a harmincas táblánál ötvennel ment. Na, biztos ezzel követtem el a hibát, és hívtam fel magunkra az univerzum tréfás kedvű akárkijeinek a figyelmét, mert ott állt a csekk. El sem tudtam képzelni, mit követett el hajnali három óra harminc perckor az én szabálytisztelő férjem. Mert tudom, hogy mindig beköti a biztonsági övet, tudom, hogy soha nem iszik, tudom, hogy nem száguldozik, tudom, hogy ellenőrizte nemrég, nincs e lejárva az egészségügyi doboz, nemrég vett új izzókészletet. A zöld papírból nem sok mindent lehetett kivenni. Csak valami szabálysértési kód szerepelt, ahhoz meg ugye nem értek. Mit volt mit tenni, vártam, hogy majd felébred, és akkor elmeséli.
Felébredt. Már kilenckor, mert annyira bántotta az egész dolog, hogy nem bírt aludni. És megtudtam, amitől nem lettem feldobottabb. Decemberben, amikor megérkezett a párom 13. havi fizetése egy régi vágyálmát teljesített belőle. Előre megbeszéltük, hogy ha lesz, akkor megveszi, és örültem is neki, hogy végre futja rá, a mindennapi kiadásaink mellett a havi apanázsból talán soha nem spóroltuk volna össze a vágyott bixenon-izzó-ra valót. Elvittük, beszerelték, örültünk neki. Szép fehér, sokkal jobb fénye van, mint a sima lámpának volt. Direkt feljebb lejjebb lett állítva, hogy ne vakítson el senkit, mert tényleg jóval erősebb, mint az eredeti volt. Ezzel akár vége is lehetne a történetnek, mert ugye szép is, jó is, működik, örülünk. Hát már nem. Mert a rendőr emiatt állította meg. Januártól ugyanis büntethetnek érte (és ugye ha lehet, akkor miért is ne tennék?), egyrészt, mert nincs hozzá automatikus magasságállító, másrészt nincs hozzá fényszórómosó, úgyhogy ez nem szabályos. Párom nem vitázott, nem is olyan fajta amúgy sem, meg különben is tudta ő is, hogy a fényszórómosó kéne. Aztán utánaolvasott a témának (éljen az internet). És nemhogy igaza volt a rendőrnek, de még majd alkalomadtán akár meg is köszönhetjük neki, hogy a hajnali órában jókedvében volt, és "csak" ennyi a büntetés. Merthogy a Nemzeti Közlekedési Hatóság kiadott egy állásfoglalást (ha megtalálom, linkelem) miszerint azokban az autókban, amelyekbe utólag lett beépítve ez a fajta izzó, balesetveszélyes. És hiába a magasságállító, hiába a mosó, akkor sem lehet. Gyárilag nem volt benne, tehát nem is lehet. Ha ők ellenőrizték volna, ott az út szélén kivonták volna az autót a forgalomból. Ennek fényében tényleg hálásak lehetünk a posztoló rend őrének.
Így aztán úgy esett, hogy párom fájó szívvel meghozta a döntést, ennyit nem ér a vágyott fényű lámpa, visszacseréli a régire. Igenám... csakhogy a beázásos-kompresszor fújásos-olajbelekerülős jobb oldali lámpa a régi izzóval kevés lesz, mint sünben a dauer, és akkor meg majd azért büntetik meg. Másfél órás neten keresgélés után (mondom, hogy éljen az internet) meg is találta a nekünk való lámpát egy bontóban (utángyártottat nem mertünk venni), és azon melegében el is ment érte.
Most úgy néz ki, hogy eddig 67 ezer forintban van az a lámpa, (az eredeti ár, a büntetés, és a bontott lámpa ára) vagyis inkább izzó, amit aztán soha többet nem használhatunk.
De nem is ez érdekel annyira. Még adnék mellé akármennyit, hogy ne lássam ezt a csalódást. Mikor úgy örült neki, mint egy kisfiú. Hogy végre sikerült.. És végre neki is van. És most ez valami olyan, mintha évekig vágynék egy piros autóra, és mikor végre megszerzem, rögtön közlik, hogy holnaptól a piros autók kétszer annyiért tankolhatnak csak, mint a többi.
Remélem, ezzel vége szakad ennek a negyedéves sorozatnak.

2 megjegyzés:

  1. hú ez a pechszéria hallod titeket is elkapott.....azt hiszem kezet foghatunk...
    akkor együttes erővel könnyebben tudjuk majd bevonzani a jobb dolgokat mostmár talán....++++++++++++++++++

    VálaszTörlés
  2. És még nem is egy ilyen családot ismerek, akiket pont így elkapott mostanában. :(
    Én folyton azon vagyok, hogy a pozitív gondolataimat erősítsem, majd meglátjuk, mikor talál célba.
    De gondolok rátok is. :)

    VálaszTörlés