2010. jan. 13.

Mindennapi mérgelődések

Tényleg visszasírom azt az időt, mikor még minden gyerekem itthon volt, és nem volt intézményesítve az életünk. Igaz, voltak napok akkor is, mikor szívesen kiszaladtam volna a világból, mert néha komolyan az agyamra ment az egyformaság. De még mindig jobb volt, mint ez a mostani, amikor a három gyerekemhez járulékosan tartozik két óvónéni, egy dadusnéni, két tanítónéni az első osztályban, és még hét tanító a negyedik osztályban. Ekkora létszámnál már csak lavíroz az ember folyton, hogy lépést tudjon tartani azzal, hogy épp kinek mi kell azon felül, amit ugye kötelezően már szeptember előtt beszereztünk. Jó, az ovi a legkisebb gond e téren, mert ott a tisztasági csomag félévente, és a csoportpénz havonta, ami fontos. Nekik egyéb "követeléseik" nemigen vannak. (még) Persze, időről időre megjelenik a faliújságon, hogy ezt és ezt fogadnának szívesen, ami úgy értendő, hogy hozzál már, mert nem tudunk venni, de ezt mégsem lehet kiírni. Az iskola már más tészta... ott aztán mindig van valami, ami KELL, lehetőleg azonnal, de méginkább tegnapra, tök mindegy, hogy telik e rá, vagy sem, hóvége van, vagy mi.. KELL, és kész. És ha nincs, hát gyűlnek a feketepontok, vagy kisegyesek, kinek mi... És persze, hogy mi meg megvesszük a körzőt, a fél méteres vonalzót, ami be sem fér a táskába, vagy az angol szótárat, mert az is kellett rögtön az első óra utánra (ugye nem kell mondanom, hogy azóta sem használják?) Plusz tankönyv, mert kevés, amit az iskola rendelt, nincs benne minden, amit tudniuk kéne, meg különben is mindenki egy szuperagyú szupersztár, úgyhogy tök jó lesz nekik ez. Arra meg már nem is térek ki, hogy még a zsírkréta márkáját is megmondták, milyet szeretnének (az egyik legdrágább, és azért sem vettem meg), meg legyen kiváló minőségű a vízfesték, a tempera, folyamatosan hegyes a jó minőségű grafitceruza is, meg a mégjobb minőségű színesceruza, amiből lehetőleg rögtön két 12-es csomag van a tolltartóban, nehogy hegyezni kelljen napközben. Legyen tépőzáras az elsősnek a tornacipője, mert nem érnek rá bíbelődni vele, legyen fekete a tornanadrág, mert más színűben ebben az iskolában a tornaterem közelébe se menjen. Gyűjtsük a papírt tonnaszámra, mert megjegyzik a gyereknek, hogy "Te nem is hoztál a papírgyűjtésre". Na és persze mindemellett fizetjük az iskolai ebédet, mert kötelező ott enni, sőt, az oviban mindhárom étkezést ki KELL fizetni, mert nem megbontható.
És ami most verte a biztosítékot, az az, hogy tegnap jött a levél, hogy január 31-ig fizessek be 3000 Ft-ot, ami a negyedikes gyerekem heti egy úszásórájának a díja. Oké, az óránként 200 Ft nem tényező. De itt kötelező, órarendben szereplő tanóráról beszélünk. Ami ugye elvben ingyenes kéne, hogy legyen. Okosan csinálták, mert ez a 200 Ft uszodahasználati díj, tehát ugye az óra ingyenes, és még helyi rendeletet is hoztak nagy egyetértésben, úgyhogy nincs apelláta. Az, hogy a kedvezményezettek köréből szintén okosan kivették a nagycsaládosokat, az no komment. Az, hogy a gyerek előző évi tanulmányi eredménye kedvezményre jogosít fel, lehet jogos.... ha az ember nem tudja, hogy nyíltan "pofára" megy a kitűnő és jeles tanulók osztályozása. Legszívesebben közölném velük, hogy akkor holnaptól az én fiam az úszásórát a tanteremben kívánja abszolválni, de miután 25-ből 24-en szó nélkül kifizetik, mondván, örüljünk, hogy mehetnek, így én sem pisilek széllel szemben, és kénytelen vagyok kifizetni. Már csak azért is, nehogy a gyerekem rovására menjen. De azt nem hagyom szó nélkül, hogy a hiányzásokat nem vonták le. Mert nem vagyok hajlandó kifizetni azt, ami nem is volt. Azért azt csak csendben jegyzem meg, hogy nehogy az országgyűlés fülébe jusson, hogy van annyira "birka" a magyar ember, hogy a kötelezővé tett dolgok után is képes fizetni, mert vérszemet kapnak.. és eljutunk oda, hogy a kötelező oltásoknál fizetünk gyerekenként x forintot, mert kell.. micsoda bevétel lenne, nem? Ezek után mondjuk várom a számlát, hogy a matektanárnak mennyivel lógunk teremhasználati díjért, vagy mennyi lesz egy tesióra a tornateremben, mondjuk eszközhasználati díjként.
Nyilván az ember tisztában van vele, mikor gyereket vállal, hogy bizony, rengeteg költséggel "jár" egy gyerek. De ez a mostani költség, ez erősen lehúzás-szagú. Kellett egy biztos bevétel, hogy az igen komoly költségekkel, és igen komoly adósságból épül uszodának bevétele legyen.. És ha nem megy a nép önszántából 1000 Ft-ért két órára, akkor lesz bevétel így. Az, hogy ehhez a város gyerekeit használják fel, az pedig ezek szerint csak nekem gyomorforgató.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése