2010. jan. 16.

5 éves

A tegnapi képes összeállítás után most kicsit szóban is a szülinapos kis(nagy)fiúról.
A héten megejtettük a védőnőnél a kötelező státuszvizsgálatot. Innen tudjuk, hogy 105 cm és 21 kg. Cipőt 28-ast hord, ruhákat pedig 104-116-ost. Van, amiből még bőven jó a 104-es is (általában nadrágok), másból pedig 116-os is kell már. A vérnyomása 90/50 Hgmm, amire azt mondták, jó, én meg elhittem. Gondolom ő sem az a kapkodó idegbeteg fajta, mint ahogy én sem, legalábbis a vérnyomásomon még soha nem lehetett észrevenni semmit.
A száraz tények pedig:
Pszichés, motoros, mentális, szociális fejlődés és magatartásproblémák vizsgálata:
Ügyesen mászik (igen), Fél lábon rövid ideig egyensúlyoz (igen), Fél lábon ugrál (igen), Hintát hajt (nem), Kevés segítséggel önállóan öltözik (igen, ha kedve van) Önállóan étkezik (igen), Cipőjét egyedül felveszi (igen) Szobatisztasága kialakult (igen, éjjel-nappal.. még jó)
Alapszíneket jól használja (igen), Saját nevét tudja (igen) Saját nemét tudja (igen),Életkorát tudja (igen), Verset, rövid mesét, történetet elmesél (igen), Élményeit összefüggően elmeséli (igen), Minden testrészét ismeri (igen), Szülője nevét ismeri (igen, mindkettőt), A kisebb-nagyobb fogalmát ismeri (igen), A lent, fent fogalmakat helyesen használja (igen), Képes 15-20 percig egy játékkal játszani (igen), Társakkal kooperatívan együtt játszik (igen), Gombot begombol (igen), Társasjátékot kezd játszani (igen), A kapott feladatokat megérti, elfogadja, teljesíti (igen), Szabályokat elfogad (igen) Rajzán a fejen kívül 5 testrész van (igen) Kezesség (mindkettő), Nehezen lehet vele kapcsolatot teremteni (nem)

A szülő elmondása alapján:
Viselkedése általában kiegyensúlyozott (igen), Nehezen fogadja el az új helyzetet (nem), Gyakran agresszív, indulatait nem tudja kontrollálni (nem), Nagyon visszahúzódó (nem), Nagyon fáradékony (nem), Alvászavara van (nem), Érdeklődése beszűkűlt (nem), Nehezen lehet vele kapcsolatot létesíteni (nem), Étvágytalan (nem), Szobatisztaság kialakult nappalra (igen) Éjszakai bevizelés (nem)

Látás, kancsalság vizsgálata:
Hunyorít (nem), 10 cm-nél közelebb hajol a papírhoz (nem), Takarás ellen (nem tiltakozik), Visura vizsgálható (igen) Jobb szem (ép), Bal szem (ép) Színeket jól használja (igen)

Hallás vizsgálata
Jobb (ép) Bal (ép)

Beszédfejlődés vizsgálata 
Beszéde idegen számára jól érthető (igen) Beszédhiba (igen)

Mozgásszervek vizsgálata:
Végtagok alaki eltérése (nincs), Vétagok funkcionális eltérése (nincs), Láb deformitás (nincs), Mellkas elváltozás (nincs), Hanyag tartás (nincs), Gerinc-rendellenesség (nincs)

Teljesen átlagos, normálisan fejlődő 5 éves gyerek ezek szerint.
Számomra mégis különleges. Nem csak azért, mert az én fiam, (de persze azért is), hanem mert a fiaim közül is valahogy különleges. Hihetetlen mértékű szeretet van benne, amit folyton sugároz maga körül. Valami hatodik érzékkel mindig tudja, hogy mikor kell egy ölelés, vagy egy puszi, amiket igen bőkezűen osztogat is. Ez már önmagában különlegessé teszi őt a két nagyobb testvére után, akik sosem szerették a szoros testközelséget, nem szerették a puszit sem. (most meg már méginkább) De bámulatos, hogy mennyire társasági ember, hogy mennyire magával ragad bárkit, bármilyen helyzetben. Úgy tűnik, örök optimista típus, aki mindig minden helyzetben talál valami szépet, amit nem is hagy szó nélkül. És bámulatos számunkra továbbá, ahogy a ceruzával, tollal, zsírkrétával, vagy akármilyen rajzeszközzel bánik. Egyikünk sem egy rajztehetség, de neki valami hihetetlen érzéke van hozzá. Egészen kicsi korától rajzol autókat, most már aprólékosan persze, már sofőrje is van. :) Nagyon szeret legozni, ebben is nagyon fantáziadús. Sosem épített "papírról" semmit, egyszerűen kitalálja, megépíti, és játszik vele. Nagyon szereti a testvéreit, nagyon ragaszkodik hozzájuk, bármit megtesz, amit kérnek tőle (ez nem mindig jó, résen kell lennem). A számok világa teljesen elbűvölte, ismeri az összeset, le is tudja őket írni, bármelyik kétjegyű számot bárhol összeolvassa. A digitális óráról is megmondja, hogy hány óra, és a legújabb érdeklődése az óra mutatója. A betűket is ismeri, a saját nevét leírja, ezen kívül bármit lemásol. Van, amikor még tükörírással, vagy épp mindkettővel.
Enni nem kifejezetten szeret, ami fura is, hogy nem olyan kis haspók, mint a bátyjai. Ellenben nassolni bármikor bármennyit... mindegy, hogy joghurt, vagy puding, vagy túrórudi, de leginkább a sport szelet.. :) Szerencsére gyümölcsöt is nagyon sokat eszik, bármit. Nem kifejezetten húsevő, a leveseket részesíti előnyben.
Aludni szeret, és jókat tud, csak épp a lefekvés nem a szíve csücske. Ebben olyan, mint én.. akármeddig képes (lenne) ébren maradni, csak nehogy lemaradjon valamiről. Aztán mikor végre ágyba kerül, egy másodperc alatt már alszik is.
Nagyon fázós (ebben is rám hasonlít), harisnyát viszont nem tűr meg magán (mert az lányoknak való), de a jégeralsót szívesen hordja. Keze-lába az enyémhez hasonlóan általában hideg. :)
De azért nem egy mintagyerek ám. Nagyon hangos. Alapjáraton is, de ha érvényesülni akar, akkor még rátesz egy lapáttal, akkor aztán fülsértő. Komoly hisztériát képes csapni, ha valamit mindenképp el akar érni. Eleinte csak szekál.. és másodpercenként közli, hogy mit is szeretne, aztán ha nem úgy van, akkor belelovalja magát, és a vége valami sikítófrász szerű dolog. Szörnyű.. még jó, hogy csak ritkán van, különben már világgá mentem volna.
Oviba még szeret járni, igaz, mostanában szeretne itthon maradni, de ott már semmi gond. Ott is alszik, és jókat alszik. A csoporttársai közül vannak barátai, játszanak együtt. Óvónéniket nagyon szereti, és ők is őt.

Nagyon szeretjük Őt, és hálásak vagyunk, amiért minket választott. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése