2009. ápr. 15.

Életvezetési tanácsok?

Érdekeset olvastam valamelyik nap. Na, nem úgy, hogy húdemicsoda új információ, vagy ilyesmi, csak úgy érdekes volt a gondolat, amit itt olvastam. És igen, a kérdések kapcsán kicsit magamba pillantottam, és meg kell állapítanom, hogy ja, kérem, hát én nem vagyok épp mintaanya.
Merthogy rögtön az első kérdés: Mitől indul be a napom? Természtesen kávétól. Sok-sok kávétól, aztán persze attól az ébresztgetési-elindulási procedúrától, ami minden reggelünk természetes velejárója. De ez így nem igaz. Ettől nem beindulok, csak elindulok. És ha az oviból hazajövet leteszem a hátsómat a gép elé, akkor bizony ottragadok. Ha rögtön nekilátok a dolgomnak, akkor megy minden, mint a karikacsapás.
Aztán
Mikor, és hogyan szorítasz időt a takarításra, rendrakásra, mindenféle háztartásvezetésre? Mi az, amit mindennap megcsinálsz, és mi az, amire csak hetente, vagy ritkábban kerítesz alkalmat? Minden reggel azzal kezdek, hogy elmosogatom a reggeli edényeket, aztán beágyazok, és összepakolom a szerteszét heverő játékokat. Általában megy a mosógép is naponta legalább egyszer. Az vált be, ha folyamatosan mosogatok, és pakolok, akkor nem uralkodik el egy őrületes kupleráj. Minden nap, de minimum minden másnap kell bevásárolni, a hűtő mérete véges, spájz meg nincs. Amit ritkán csinálok, az az ablakpucolás, a csempemosás, és a pókhálózás (az a klasszikus partvissal kergetőzés a plafonon), kb. negyedévente kapom teljes rendbe a gyerekszobát (ilyenkor régóta körözött személyek is előkerülnek) Felmosás általában két-háromnaponta, kivéve, ha valami soron kívül borul, és ragad tőle minden..
Mikor főzöl? Főzöl-e előre, vagy mindig csak egyféle ételt aznapra? Megtervezed-e előre(egy hétre, vagy hosszabb időre) hogy mi lesz a menü? És ez tényleg segít? Aki így csinálja, az úgy érzi, ez segít jobban gazdálkodni, okosabban vásárolni? Minden nap. Nem főzök előre, mert a párom nemigen szereti a hűtőből melegített kaját (bevallom, könnyen kenem rá, de én sem rajongok érte) Nem tervezem meg előre, hanem spontán, amit épp megkívánunk, vagy amire épp futja még a családi kasszából.
Mozogsz/sportolsz-e valamit, és ha igen, mikor, mit, és hogyan? Fedettpályás távolbanézést, amikor csak alkalmam nyílik rá. Valamint ki ér gyorsabban oda a felszakadt szájú gyerekhez? mutatványt is szoktam űzni. Egyébként csak biciklizni szoktam (néha).
Hogyan oldod meg a szépészetet? Ez persze elég sok dolgot jelenthet, én most az alapvetőbb dolgokra gondolok: hajmosás, bőrkezelés - akár otthon, akár kozmetikusnál - manikűr - megintcsak mindegy, hogy hol oldod meg, a lényeg, hogy hogyan, és mikor? Hajmosás hetente kétszer délután valamikor két gyerek hazacipelése között, vagy után... szőrtelenítés heti egyszer fürdés közben. Fodrászhoz havonta, kéthavonta megyek festetni, vágatni, melíroztatni. Kozmetikushoz, egyéb helyre nem járok. Arctisztítás heti két-háromszor esténként lefekvés előtt kétféle kencével. Testápolás is hasonló módon.
Van-e szigorúan kinevezett, kettesben töltött időd a pároddal? Pl. havonta egyszer egy vacsora, színház, vagy mozi, vagy ilyesmi, aminek mindig meg kell lenni, és előre betervezitek, mozgósítjátok a nagymamát/ bébiszittert? Nincs, soha nem is volt ilyen. (ma már másképp csinálnám) Most viszont, hogy már elég "nagyok" ahhoz, hogy ne kelljen folyamatosan felügyelni őket, így egyre több félóra van, amikor senki nem szól közbe, és beszélgethetünk, vagy csak együtt nézzük a tévét. Olyan továbbra sincs, hogy elmegyünk valahova..
Idevágó kérdés még, hogy gyerekmentes - vagy akár gyerekes, de beszélgetős - barátnőzésre jut-e időtök, van-e lehetőségetek? Csak telefonon. :-( De ennek a távolság a legnagyobb akadálya. Akivel lehetne ilyen, nem lenne akadály egyik verzió sem.
Egy aktuális kérdés: Mennyi időt töltesz szabadban a gyerekeddel, most, hogy itt a jóidő? Kifejezetten a gyerekem kedvéért már nem megyek ki. Önállóan játszanak az udvaron, csak a "fülem" van odakint velük.
Végül pedig arra lennék kíváncsi, hogy mi az, ami felpörget, vagy lelazít, szóval kikapcsol, és feltölt, és erre mikor tudsz időt varázsolni? Vannak napok, amikor a csend, ami a leginkább feltölt. Vannak napok, mikor elég ehhez egy ötperces telefonbeszélgetés a barátnőmmel. Vannak olyanok is, mikor a blogírás is kellőképpen feltölt. De mindenképpen minden napom úgy fejeződik be, hogy olvasgatom a blogokat a neten, ezzel párhuzamosan fórumozok, vagy msn-ezek, és aztán még a kádban elnyúlva olvasom a könyvemet. Ez kellőképpen feltölt ahhoz, hogy másnap reggel is hajlandó legyek felkelni.

Hát szóval ennyi. Nem épp mintaanya, mintafeleség, mintaháziasszony. Nagyon régóta nem is törekszem ere. Nem vagyok egészségmániás, nem akarom mindenáron fejleszteni a gyerekeimet, már nem emésztem magam, ha rákiabálok, vagy urambocsá akár még a hátsójára is kap egyet. Mert azért 10 év anyaság alatt sikerült arra is rájönnöm, hogy nem kell mindenáron megfelelni az épp aktuális társadalmi elvárásoknak. Elég az is, ha mi -így családilag- jól elvagyunk együtt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése