2009. márc. 23.

Lehet, hogy ezt nem kéne, mégis..

Muszáj írnom erről is.. mert ha magamban tartom, az ártalmas lesz. :D Szóval, a hétvégi események kapcsán.. nem, kivételesen nem a családunk életében történt semmiségek kapcsán.. hanem arról a bizonyosról. Arról a Tisztújító Kongresszuson elhangzott beszédről. Merthogy gyakorlatilag nem történt (még) semmi, máris hallani megint azokat, akik azt mondják, na végre.. És komolyan nem értem, hogy hogy hihetik azt, hogy egy ember egy személyben felelős mindazért, amit most átélünk? Hogy gondolhatják azt, hogy majd az a másik, megalomániás elhozza a Kánaánt? A saját anyám teljesen más véleményen van, mint én. Elkeserítően buta e téren.(pardon) Egyszerűen nem érti, hogy valakinek be kell vállalnia a nevével és az arcával, hogy tálalja nekünk azt, amit kell. És tökmindegy, hogy ez éppen Gy.F., vagy O.V., de lehetne akár SZ.K. (azzal a csinos arcával lehet, hogy ellensúlyozná a rossz híreket). Igenis be kéne látni, hogy az nem megy, hogy az ország egyharmada dolgozik csak, a többiek pedig "szívják a vérüket". Úgy nem lehet sem fellendülés, sem euro, sem más. Be kéne már látni, hogy sok-sok éves, de akár évtizedes "sarunk" van, amit egyszer mindenképpen le kell rendezni. Persze, tudom, most rögtön lehet előhozakodni azzal, hogy de megint csak adósságba vertük magunkat (IMF), és ha csak megszólal, rosszabb lesz a forintunk a tőzsdén. De azt azért hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy az ő megszólalása mögött ott vagyunk mindannyian. Mert ő képviseli az országunkat. Ő képviseli azt az országot, ami hangos a "Takarodj", és a "Hazug vagy" címkéktől.. ezeket mi mondjuk, mit mondjuk, ordibáljuk.. lépten-nyomon. És ha fél év múlva ugyanez lesz, másik arccal, akkor annak a másik arcnak fogjuk ordítani.
A politika egyébként nem más, mint az életünk (életeink) kivetítése elénk. Nagyképernyőn, szélesvásznon, HD minőségben. Ott aztán észrevesszük a legapróbb részleteket is, pontosan olyan látványosan, mint egy HD filmet egy arra alkalmas hatalmas képernyős LCD tévén.
És én kismillió olyat láttam, aki "filmvetítés" közben pont arra köpködött, amit ő is csinál. Mert miazhogy zsebre tesznek ennyit meg annyit, és még csak be sem jelentik? Mondja ezt az az ember, akinek többtizmilliós bevétele van negyedévente, mégis a minimálbér után fizet csak adót.. És miazhogy már megint többet kell fizetni adóban. Mondja az az ember, akinek a rendszerváltozás után nem(!) volt bejelentett jövedelme, viszont minimum kétszer volt munkanélküli segélyen.
Kiindulva a saját életünkből. Van egy kereső ember, arra a jövedelemre van bejelentve, amennyit keres, tehát nincs stikli, nincs kiskapu, simán százezrek vándorolnak havonta az államkasszába. És van egy, aki "csapolja" az államkasszát a gyermek ellátási segéllyel, meg a családi pótlékkal. Ha nagyon utána akarok számolni, akkor mondhatom azt nyugodt szívvel, hogy a kereső ember keres annyit, amennyit nekem meg kifizetnek. De akkor számoljunk csak.. semmi nem maradt, ami csökkentené az államadósságot, vagy akár fedezné a közvilágítás, az utak, stb. költségét. Arról nem is beszélve, miből is fizetik azt a rengeteg köztisztviselőt, és közalkalmazottat. De ennyire azért nem egyszerű a képlet ám. Mert nem így van, hogy egy keres, egynek meg kifizetjük.. Nem, egy keres, másik három sorban áll érte, a negyediknek pedig még nyugdíjat is fizetünk.
Azzal is tisztában vagyok, hogy aki tisztességesen fizet, az jelen pillanatban éhen is hal. Tudom, hogy nem érdemes bejelentett jövedelemmel rendelkezni, kiváltani a vállalkozóit, mert többe kerül a leves, mint a hús. És, még mielőtt bárki is félreertene, egyáltalán nem azokra az emberekre gondolok, akikről tudom, hogy patthelyzetben vannak, ami a bejelentést vagy épp számlaképességet illeti. Sokkal inkább azokra gondolok, akik "bort isznak, és vizet prédikálnak", úgyismondhatnám, savanyú a szőlő, amiért nem jut annyi lobbipénz, mint azoknak, akik jelen pillanatban közelebb vannak a húsosfazékhoz. Meg azokra az elvakultakra gondolok, akik nem látnak tovább annál az oldalnál, ahol ők állnak.
Bevallom.. nekem nincsenek jó érzéseim a jövőt illetően. Bevallom, kicsit (nemkicsit) tartok attól, hogy ezt a sok "okos" borotvált fejű, magát olyan nagyon magyarnak tartó embert nem lesz képes megfékezni senki, és semmi. És akkor baj lesz..
Pedig nem kéne.. Jövőre 2010 lesz. Mindenkinek "áll a zászló", akár az az Árpádsávos is, hogy induljon a választásokon. Alkotmányos jog. Hát tessék élni vele, és ne az utcára menni kiabálni. Olyan sok tennivaló van ezen kívül..

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése